RS: Uvozili svinje, sad imaju višak

Izvor: B92, 23.Feb.2013, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS: Uvozili svinje, sad imaju višak

Za samo dva meseca cene tovnih svinja u Republici Srpskoj pale su za 30, a prasića za 25 odsto.

Farmeri tvrde da na tržištu postoji višak od čak 5.000 svinja, koje niko neće da kupuje.

Cene svinja drastično su opale, a glavni uzrok je prekomeran uvoz jeftinih svinja iz Hrvatske, tvrdi predsednik Udruženja uzgajivača svinja u RS, Mišo Maljčić, a prenosi portal Kapital. ba.

Maljčić navodi da se u RS svakoga dana uveze oko četiri šlepera sa po 200 svinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a to je, kako tvrdi, daleko više od potreba tržišta.

On je naveo da je cena svinja iz Hrvatske 2,7 KM po kilogramu žive vage, što je ispod svih redovnih cena.

"Njima se isplati da prodaju kod nas po tako niskoj ceni, jer imaju subvencije od svoje države za izvoz, tako da su uvek u plusu, ali to obara cene domaćih svinja ispod svakog isplativog nivoa, zbog čega naši farmeri moraju da prodaju svinje u bescenje i na odložena plaćanja", naglašava Maljčić.

Prema njegovim rečima, uzgajivači sada umesto da hrane mlade prasiće i pripremaju se za letnju sezonu, ne mogu nista da rade, jer ne znaju šta će sa tolikim viškom svinja.

On je naveo da sada prasići koštaju od 4,2 do 4,5 KM po kilogramu, a uvozne tovne svinje po 2,7, a domaće oko 2,8 KM po kilogramu žive vage.

I Stojan Marinković, vlasnik svinjogojske farme Top farm iz Nove Topole, potvrdio je da na tržištu trenutno postoji višak od oko 5.000 svinja i da su zbog toga domaći uzgajivači u teškoj situaciji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.