RS: Manje voća u Takovo sokovima

Izvor: B92, 18.Nov.2013, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RS: Manje voća u Takovo sokovima

Banja Luka -- Kod tri vrste Takovo voćnih sokova utvrđeno je da sadrže oko 50 odsto manje sadržaja voća od referentne vrednosti, saopštio je Inspektorat Republike Srpske.

Radi se o kašastom nektaru od breskve, pakovanje od jednog litra, s rokom trajanja do 15. oktobra 2014, bistrom nektaru od jabuke, litarsko pakovanje s rokom trajanja do 9. oktobra 2014. i koktel kašastom nektaru, litarsko pakovanje, s rokom trajanja do 26. septembra 2014.

Te sporne pošiljke proizvoda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije Takovo iz Gornjeg Milanovca, međutim, nisu bile ni puštene u promet, a Inspekcija za hranu Republike Srpske će uvozniku naložiti da izvrši njihovo uništavanje, prenela je agencija Fena.

Ispitivanje količine, odnosno procenta soka u gotovom proizvodu, sprovedeno je nakon što su se pojavile informacije da se na tržištu Srbije, u prometu nalaze voćni sokovi u kojima je udeo voća značajno manji od deklarisanog.

Iz tog razloga je i Inspekcija za hranu Republike Srpske u proteklom mesecu intenzivirala kontrole prilikom uvoza i vršila dodatna uzorkovanja.

Analizirani su i proizvodi proizvođača Nektar (Nectar) Bačka Palanka i Freš Subotica, iz Srbije, zatim Jamnica DD Zagreb, iz Hrvatske i Pivovarna union Ljubljana, iz Slovenije, za koje je analizom utvrđeno da su ispravni i da udeo voća odgovara deklarisanom.

Uzorkovanje je vršeno sistemom procene rizika, a sve uzorkovane pošiljke uskladištene su kod uvoznika ili distributera i zabranjeno je njihovo puštanje u promet do dobijanja rezultata analize.

Uzorci su poslati ovlašćenoj laboratoriji u Beogradu i do sada su dostavljeni rezultati za 11 uzoraka, od čega su u pomenuta tri slučaja potvrđeno da sadržaj voća nije bio u skladu sa deklarisanim. U narednim danima očekuju se i rezultati i preostalih analiza.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.