Putinova bratska pomoć Belorusiji

Izvor: B92, 26.Nov.2011, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinova "bratska" pomoć Belorusiji

Moskva -- Rusija će bezmalo prepoloviti cenu gasa za Belorusiju u prvom kvartalu 2012. godine, a odobriće joj i do deset milijardi dolara kredita.

Belorusija je zapala u tešku finansijsku krizu,

"Uz prosečno planiranu cenu od oko 400 dolara za evropske potrošače, Belorusija će u prvom kvartalu plaćati 164 dolara za hiljadu kubnih metara", rekao je Putin na sednici vlade.

U trećem kvartalu 2011. godine Belorusija je kupovala ruski gas po 279,16 dolara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za hiljadu kubnih metara.

Minsk je zatražio od Moskve državni kredit za izgradnju atomske centrale od devet milijardi dolara, planirajući da tim sredstvima izgradi i infrastrukturu. Ruski premijer je u martu obećao Belorusiji šest milijardi dolara vezanog kredita.

Ruski holding "Gasprom" i državni komitet za imovinu Belorusije potpisali su danas ugovor o kupoprodaji 50 odsto akcija beloruskog preduzeća "Beltransgas" za 2,5 milijardi dolara, i tako postao stoprocentni vlasnik beloruskog preduzeća za transport gasa, objavila je informativna služba ruskog koncerna.

Putin je takođe rekao da će Rusija odobriti Belorusiji kredit vredan deset milijardi dolara na 15 godina, za izgradnju atomske centrale.

Ruski državni koncern Atomstrojeksport planira da izgradi prvu belorusku nuklearnu elektranu snage 2,4 gigavata, o čemu su Moskva i Minsk potpisali preliminarni ugovor u oktobru.

Dva energetska bloka nuklearke trebalo bi da se izgrade 2017-2018. godine u oblasti Grodna.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.