Putin ipak spasava prijatelja, daje 149 mil $ za aluminijum

Izvor: B92, 29.Nov.2018, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin ipak spasava prijatelja, daje 149 mil $ za aluminijum

Rusija -- Ruska vlada bi mogla da kupi do 50.000 tona aluminijuma za državne rezerve, što bi olakšalo poziciju sankcionisanog ruskog proizvođača Rusala.

Prema uredbi od 26. novembra, vlada je za ovu planiranu kupovinu izdvojila 10 milijardi rubalja (149 miliona dolara) na inicijativu ruskog biznismena Olega Deripaske, kazao je za Rojters izvor u ruskoj vladi.

Deripaska je veliki deoničar Rusala preko krovne kompanije En plus grupe, a obuhvaćen je američkim sankcijama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajedno sa drugim kompanijama u kojima takođe ima značajne vlasničke udele.

Zbog tih sankcija kompanije su zapale u ozbiljne probleme, piše Novac.hr.

Kupovina aluminijuma za državne rezerve trebalo bi da bude jednokratna mera, napomenuo je uzvor iz vlade, a u tekstu uredbe nije naveden ni konkretan razlog kupovine, a ni vremenski okvir.

U Rusalu i njegovoj krovnoj kompaniji En plus grupi nisu želeli da komentarišu ovu informaciju o kupovini aluminijuma, a iz Ministarstva industrije još nije stigao odgovor.

Ministarstvo finansija SAD u aprilu ove godine uvelo je sankcije protiv Deripaske i njegovih kompanija, uključujući "Rusal", zbog, kako je saopšteno, "malignih aktivnosti" Rusije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.