Putarina poskupljuje za 11 odsto?

Izvor: B92, Beta, 20.Maj.2010, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putarina poskupljuje za 11 odsto?

Beograd -- Javno preduzeće "Putevi Srbije" zatražilo je od Vlade poskupljenje putarina za 11 odsto. U obrazloženju zahteva je naveden pad prihoda u prošloj godini.

Ukoliko Vlada Srbije prihvati predlog, putarina za putnička vozila, na primer od Beograda do Niša poskupeće sa 730 dinara na 810 dinara.

Time su cene putarina za strana vozila izjednačena za cenom putarine za domaća. "Izjednačavanje cena putarine izazvalo je pad prihoda od putarine u prošloj godini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za 3,4 milijarde dinara", rekli su u tom javnom preduzeću.

Vožnja u Srbiji svakim danom postaje sve skuplja. Posle rekordno visokih cena benzina, najavljeno je i poskupljenje putarina.

Ako Vlada "Putevima Srbije" dozvoli da povećaju cenu, kilometar autoputa plaćao bi se 0,036 evra. U Putevima zahtev za poskupljenjem pravdaju padom prihoda u prošloj godini.

"U februaru 2009. izvršeno je smanjenje putarina za vozila stranih registracija u proseku za 40 odsto čime je izvršeno izjednačenje putarina za domaća i strana vozila. Izjednačenje cena je izazvalo negativan efekat pada prihoda od putarine u 2009. za 3,4 milijarde dinara", objašnjava direktor sektora za naplatu putarine Milenko Caković.

Ukoliko Vlada Srbije prihvati predlog, najduža relacija, od Subotice do Leskovca, posle poskupljenja koštaće oko 1700 dinara. To su cene samo za putnička vozila. Za kamione, autobuse i kombije, putarine su dosta skuplje.

"Super, sve treba da poskupi."

"Idemo za Paraćin, strašno. Autoput je u strašnom stanju. Problem je u neravninama."

"Skupo je s obzirom na stanje. Rupa ima mnogo", kažu građani sa kojima je B92 razgovarao.

Pored često lošeg kvaliteta puta, vozačima nije jasno i zašto na određenim deonicama, naročito u Vojvodini, plaćaju putarinu iako nije kompletirana izgradnja autoputa.

"Iz razloga što još uvek nije završen pun profil autoputa, visinu putarine nije moguće obračunati po pređenom kilometru, jer na pojedinim mestima na navedenom autoputu, smerovi nisu fizički razdvojeni te je okretanje ulazak i izlazak sa istog moguć na više mesta", kaže Caković.

Kada bude završen autoput, postaviće se i naplatne rampe, kažu u Putevima. Do tada će se od Beograda do Novog Sada plaćati 240 dinara.

Na autoputevima u Srbiji i dalje ima kolotraga, na nekim delovima nema zaštitne ograde, ali ni takozvane vibrirajuće trake koje su standard u Evropi.

Od 32 miliona vozila, koliko je 2009. prošlo kroz naplatne rampe srpskih puteva, preduzeće "Putevi Srbije” naplatilo je više od 13,7 milijardi dinara.

U odnosu na 2008, broj vozila je porastao za više od 190.000, ali je prihod od naplate smanjen za 2,7 milijardi dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.