Put do Kine kraći za 7.000 km

Izvor: B92, 31.Jul.2013, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put do Kine kraći za 7.000 km

Moskva -- Nakon prokopavanja Sueckog kanala u 19. veku i Panamskog kanala u 20. veku, Severni morski put u 21. veku nastaje sam od sebe, prenosi Tportal.hr.

Rusi već godinama pričaju o iskoristivoj ruti uz svoju severnu obalu, prolazu koji za sedam hiljada kilometara smanjuje put od severne Evrope do Kine, uz velike uštede na gorivu i osiguranju.

Dok je prolazak rutom preko Sueckog kanala uslovljen ugovorima s brojnim, često nestabilnim državama, a brodove u Crvenom moru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugde opsedaju pirati, ruski Arktik gotovo je nenaseljen, a otapanje leda u letnim mesecima omogućava mu punu prohodnost za razdoblje od dva meseca do pet meseci godišnje.

Rusija je, čini se, vrlo ozbiljno shvatila mogućnost da otvori put koji bi bio realna konkurencija Suecu. Zasad se obistinjuju njene najave, pa bi tako u ovoj godini Severnim morskim putem trebalo da prođu 204 teretna broda. Prošle godine ih je prošlo 46, a u 2010. godini samo četiri.

To su još uvek mrvice u poređenju s prometom Sueckog kanala, ali ruska državna agencija Rosatomflot obnavlja flotu svojih jedinstvenih ledolomaca na nuklearni pogon kako bi u bližoj budućnosti pokušala da drži rutu otvorenom tokom cele godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.