Pupinov most spreman za otvaranje

Izvor: RTS, 09.Dec.2014, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupinov most spreman za otvaranje

Jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Srbiji, koji će biti gotov do kraja godine, jeste Pupinov most, između Borče i Zemuna. Ovaj projekat je počeo 2011. i posle samo tri godine, saobraćajnica duga kilometar i po spremna je za otvaranje polovinom decembra.

Pupinov most će svečano otvoriti kineski i srpski premijer, a njegova izgradnja potvrđuje da Kina želi da investira u velike infrastrukturne projekte u Srbiji.

Most će biti otvoren za vreme samita >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 16 zemalja jugoistočne Evrope i Kine u Beogradu.

Rade Obradović iz Ministarstva saobraćaja kaže da su radovi praktično gotovi i da je ostalo samo da se radi na ulepšavanju mosta i na detaljima.

"Otvaranjem ovog mosta, u ovoj prvoj fazi, biće spojen novosadski put, od lakat krivine sve do Zrenjaninske petlje. To će značajno rasteretiti centar Beograda – teški kamioni koji su išli iz ovog pravca i prolazili kroz centar, sada će direktno biti usmereni ka Zrenjaninskoj petlji", rekao je Obradović.

Dužina mosta sa pristupnim saobraćajnicama je 22 kilometra, a sam most je dug kilometar i po.

"U prvoj fazi biće pušten most, desetak metara kraći od 1.500 metara, sa glavnim rasponom koji je 170 metara, reč je o najvećem mostu koji Beograd ima. Sada će biti završene dve trećine, jedna trećina ostaje za sledeću godinu, iako se radovi nastavljaju", rekao je Obradović.

U septembru sledeće godine biće završen deo saobraćajnice od Zrenjaninske petlje do Pančevačkog puta, i time će se završiti ova saobraćajnica.

U toku izgradnje mosta bilo je manjih problema, koji su u hodu rešavani.

"Nijedan od tih problema nije ugrožavao stabilnost objekta, već se radilo o ogradi, asfaltu koji nije bio dovoljno ravan, tako da smo sve to ispravili i siguran sam da će ovaj most služiti decenijama", kaže Obradović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.