Prvi u Srbiji - Delez donira višak hrane

Izvor: B92, 15.Dec.2015, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi u Srbiji - Delez donira višak hrane

Kompanija Delez Srbija napravila je program donacije viškova hrane, kojim se svakog dana obezbeđuje voće i povrće za ishranu 1.800 siromašnih.

Kako su naveli predstavnici kompanije, program se sprovodi u saradnji sa nevladinom organizacijom Banka hrane.

Program je zamišljen tako da 62 prodavnice kompanije Delez mesečno doniraju oko 40 tona hrane.

Reč je pre svega o voću i povrću koje se svakog dana ne proda, i posredstvom Banke hrane i partnerskih organizacija, donira siromašnima.

Menadžerka za komunikaciju održivog razvoja Deleza Martina Petrović je navela da je taj trgovinski lanac nedavno doneo odluku da u svojim objektima nudi kupcima isključivo prvu klasu voća i povrća, zbog čega je došlo do povećanja otpisa hrane koja je kvalitetna i jestiva.

To je takođe razlog zbog kojeg su se odlučili da pokrenu program doniranja viškova hrane.

Cilj je, kako je navela, da do 2020. godine sve prodavnice Deleza u Srbiji svakodnevno doniraju hranu.

Petrovićeva je upozorila da podaci pokazuju da u Srbiji 26,1 odsto stanovništva živi ispod granice sitomaštva, a da se istovremeno u zemlji godišnje baci 250.000 tona hrane.

Takođe je istakla da kompanija potpuno samostalno sprovodi program i da u Srbiji ne postoji zakonska obaveza o doniranju viškova hrane, ali da kao velika kompanija oseća društvenu obavezu da se bavi i time.

Navela je da je u Francuskoj u toku proces usvajanja Zakona o viškovima hrane koji propisuje da svi maloprodajni objekti koji imaju više od 400 kvadratnih metara prodajnog prostora moraju donirati višak hrane organizacijama.

Petrovićeva je kazala da bi podsticaji ili subvencije države doprineli da se takav program doniranja proširi i da se u njega uključe i druge kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.