Prvi let na alternativno gorivo

Izvor: B92, 02.Feb.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi let na alternativno gorivo

Bristol -- Erbas A380″, najveća letelica na svetu, postao je prvi komercijalni avion koji je tokom leta koristo alternativno gorivo.

Remi smatra da bi do 2025. godine četvrtinu goriva za avione mogle da čine alternativne forme goriva

Na motorima "A380″ nisu izvršene nikakve modifikacije pre upotrebe GTL goriva, proizvedenog na bazi prirodnog gasa, koje se meša sa običnim avionskim gorivom "kako avion ne bi znao razliku", saopšteno je iz kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Erbas".

Kompanija se nada da će ovaj avion biti okosnica programa za razvoj nove generacije čistijeg goriva u vreme kada je avionska industrija izložena pritisku zbog uticaja aviona na zagađenje atmosfere.

Šef "Erbasovog” razvojnog programa Sebastijan Remi rekao je da GTL gorivo ne sadrži manje ugljendioksida od običnog goriva, ali da pri njegovom sagorevanju ne nastaje sumpor.

On je dodao da troipočasovni probni let "A380″ od baze u Filtonu do Tuluza, na jugu Francuske, predstavlja pripremu za dalji razvoj sintetičkih goriva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.