Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi krediti za nove vinograde

Pokušaj da se zaustavi propadanje vinogradarstva u Vojvodini

Novi Sad – Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede raspisao je konkurs za dodelu kredita za podizanje višegodišnjih zasada autohtonih sorti vinove loze u ovoj godini, saopštio je novinarima Jožef Sabo, direktor fonda.

Konkurs je raspisan za dodelu kredita za podizanje višegodišnjih zasada autohtonih sorti vinove loze, nabavku loznih kalemova, bagremovih stubova i žice, odnosno neophodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << materijala i opreme za zasnivanje vinograda.

Sredstva će se dodeljivati poljoprivrednim gazdinstvima – fizičkim licima sa područja AP Vojvodine.

Krediti će biti odobravani na pet godina sa kamatnom stopom od dva odsto na godišnjem nivou, uz primenu valutne klauzule. Uslov je i površina zasnivanja vinograda, jer fond neće kreditirati sadnju vinove loze na parcelama koje su manje od 0,57 hektara ili veće od jednog hektara.

Prema uslovima konkursa, grejs period, kad je reč o otplati, trajaće 36 meseci, a za vreme mirovanja otplate obračunavaće se interkalarna kamata. Otplata će se obavljati u šestomesečnim anuitetima, s tim što će se prva rata otplaćivati u šestomesečnim anuitetima.

Sabo precizira da će se kreditirati uzgajanje autohtonih sorti vinove loze: frankovka, portugizac, prokupac, plovdina (slankamenka), ružica (kevidinka), župljanka, neoplanta, italijanski rizling (klonovi), kaberne sovinjon. Fond će kreditirati do 5.000 loznih kalemova po hektaru, do 800 bagremovih stubova po hektaru i 1.200 kilograma pocinkovane žice po hektaru.

Očekuje se da će ovaj konkurs privući pažnju naročito u poznatim vinogradarskim rejonima (Fruška gora, Vršac, sever Bačke), jer se i ne pamti kada je pre ovog poteza vlast na bilo kom nivou ponudila pomoć radi zasnivanja novih ili očuvanja starih vinogradarskih plantaža.

"Vinogradi su do sada najčešće što zbog starosti što iz ekonomskih razloga dramatično odumirali, čak i u najpoznatijim vinogradarskim rejonima. Verujemo da će racionalnija razvojna politika u ovoj oblasti, čemu težimo i mi u fondu, polako ali sigurno preokrenuti tu tendenciju", smatra Sabo.

S. Živković

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.