Izvor: B92, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi korak ka privatizaciji NIS-a

Beograd -- Ministarstvo rudarstva i energetike vladi uputilo predlog tendera za izbor privatizacionog savetnika za NIS.

"Time je ministarstvo ispunilo svoju obavezu da do kraja jula pripremi tender za angažovanje privatizacionog savetnika za NIS", kazao je novinarima pomoćnik republičkog ministra rudarstva i energetike Slobodan Sokolović. Prema njegovim rečima, obaveza privatizacionog savetnika biće da u roku od pet meseci od momenta njegovog imenovanja Vladi Srbije predloži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve oblike, faze i dinamiku privatizacije NIS-a.

"Privatizacioni savetnik predložiće sve modalitete privatizacije NIS-a sa svim prednostima i nedostatcima", naglasio je Sokolović.

On je dodao da to ministrastvo ne osporava privatizaciju NIS-a i smatra da je taj proces prirodan i neophodan, jer ulaskom privatnog kapitala u nacionalnu naftnu komaniju taj kapital postaje istovremeno kontrolni mehanizam upravljanja državnim kapitalom. Sokolović je rekao da u svetu ne postoji naftna kompanija sa 100 odsto kapitala u vlasništvu države kao što je slučaj sa NIS-om.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.