Izvor: B92, 29.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi biznis park u Srbiji

Beograd -- Izraelski investitori počeli su gradnju drugog dela prvog biznis parka u Srbiji.

Erport siti na Novom Beogradu je investicija vredna 120 miliona evra, a u deo tog poslovnog grada koji je do sada završen uskoro se useljavaju velike kompanije koje posluju u Srbiji. Grad u gradu, kako ga zovu njegovi tvorci, trebalo bi da omogući biznismenima u Srbiji da na jednom mestu imaju sve što im je potrebno za sklapanje i vođenje poslova.

Izraelske firme Afrika-Izrael >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Tadher u prvoj fazi izgradnje ovog poslovnog kompleksa uložile su 20 miliona evra a sada otvaraju gradilište za nastavak radova. Izraelci odlučili su da grade u Beogradu bez obzira što Srbija još nije regulisala pravo stranaca da budu vlasnici zemlje na njenoj teritoriji: "Mi smatramo da je Srbija zemlja u tranziciji, a u zemljama u tranziciji uvek postoje određeni rizici za poslovanje. No, takođe verujemo da onaj ko dođe prvi u neku zemlju ima najviše šansi i da će biti nagrađen u poslovnom smislu. Zato smo spremni da preuzmemo taj rizik", objašnjava Gili Dekel, Erport siti Beograd.

Lokacija na Novom Beogradu izabrana je zbog blizine auto-puta i međunarodnog aerodroma. Dvadeset hiljada kvadrata već je izgrađeno, a kada sve bude gotovo, na mestu gde se nekada nalazio aerodrom, naćiće se poslovni prostor A kategorije, na ukupno 126 hiljada kvadrata: "Mi imamo jedan vrlo dobar sporazum po kome država Izrael garantuje svim njihovim investitorima da će im obezbediti sigurnost njihovih ulaganja u Srbiju i zato su mnogi investitori došli", kaže Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije.

Na izgradnji su angažovana srpska preduzeća Ratko Mitrović, Nisal, Mašinoprojekt i drugi. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj dodelila u Beču nagradu Erport sitiju, za najbolju grinfild investiciju u regionu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.