Prva privatna firma na prugama Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2016, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva privatna firma na prugama Srbije

Firma "Kombinovani prevoz" iz Beograda je prva u Srbiji zakupila trasu i platila naknadu za pristup infrastrukturi, kako bi njen voz saobraćao državnim prugama, saopštile su danas Železnice Srbije.

Železnička kompozicija te firme sastavljena od dve dizel lokomotive serije 647, u nedelju 12. juna prešla je tridesetak kilometara železničkom trasom od Kragujevca do Lapova, dodaje se u saopštenju.

Ta firma je iskoristila zakonske mogućnosti i zakupila trasu od >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Infrastrukture železnica Srbije" tako da u Srbiji više ne postoji monopol na organizovanje železničkog saobraćaja.

Do sada su organizaciju železničkog saobraćaja u Srbiji obavljale državne kompanije "Železnice Srbije", odnosno nakon reforme novoformirane železničke kompanije za putnički i teretni saobraćaj "Srbija Voz" i "Srbija Kargo".

U saopštenju je ukazano i da je uvodjenem privatne firme uspešno nastavljena reforma železničkog sektora "što je bio i jedan od zahteva Medjunarodnog monetarnog fonda, ali i pretpostavka otvaranja novih poglavlja u pregovorima za pristupanje EU".

Generalni direktor firme "Kombinovani prevoz" Branko Petković kaže da je prva vožnja protekla bez problema.

"To je za nas izuzetno značajno, jer planiramo da u saobraćaj uvodimo teretne vozove na komercijalnoj osnovi i naše transportne usluge ponudimo na domaćem tržištu", rekao je Petković.

"Kombinovani prevoz" vlasnik je 13 dizel i električnih lokomotiva, a 2007. postao je prvo preduzeće u Srbiji koje je dobilo licencu za prevoz robe u železničkom saobraćaju i sertifikat o bezbednosti u železničkom saobraćaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.