Protiv izgradnje gasovoda

Izvor: S media, 01.Feb.2010, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv izgradnje gasovoda

Poljska se plaši da će budući rusko-nemački gasovod Severni preko dna Baltičkog mora poremetiti morsku plovidbu u poljskim teritorijalnim vodama i blokirati njene luke i zbog toga je uložila prigovor nemačkom Saveznom uredu pomorske plovidbe i hidrografije u Hamburgu.

Poljska se oštro protivi izgradnji tog gasovoda koja će povezati Rusiju s Nemačkom i dalje s potrošačima u Holandiji i Velikoj Britaniji, pravdajući to obzirom prema životnoj sredini, koju bi, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << procenama ekologa, ne samo poljskih već i švedskih i finskih, podmorski gasovod mogao da ugrozi.

U Varšavi se, medjutim, ne prećutkuje ni pravi razlog protesta protiv Severnog toka - time što će potpuno zaobići teritoriju Poljske u eventualnim političkim razmiricama Varšave i Moskve Rusija bi jednostavno mogla da zatvori slavinu za gas za Poljake a da istovremeno ne pogodi i zapadne potrošače.

Sada se pridružila i bojazan da će gasovod ugroziti plovidbu na dve glavne trase, u poljske luke na zapadnom delu obale, a zvanična Varšava zahteva da gasovod čiji je srednji prečnik 1,5 metar bude izgradjen tako da u luke mogu da uplove i tankeri čiji je ponor veći od brodova koji sada ulaze u poljske luke.

"To je prigovor na koji imamo pravo. Zelimo da budemo uvereni da će se pri izgradnji Severnog toka voditi računa o našim, poljskim interesima, i da taj projekt neće ugroziti plovidbu u oblasti Švinoujšća", kazao je za današnju Žečpospolitu zamenik poljskog ministra saobraćaja Mikolaj Budzanovski.

Poljska se najviše plaši toga da gasovod ne spreči tankere sa tečnim gasom da ulaze u Švinoujšće, pošto tu do 2014. godine treba da počne da funkcioniše terminal na kome bi se preuzimao tečni gas iz tankera iz Persijskog zaliva.

To je jedan od prioritetnih projekata energetske bezbednosti kojim zvanična Varšava pokušava da smanji politički opasnu zavisnost od ruskog gasa i nafte.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.