Izvor: B92, 26.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti radnika u Kragujevcu i gradonačelnika

Kragujevac -- Nezadovoljni statusom svojih preduzeća radnici Robnih kuća "Beograd", Industrije mesa "Crvena zvezda" i PKB-a iz Kragujevca počeli su u utorak ujutru protest ispred gradske Skupštine. Na drugoj strani, nezadovoljan je i gradonačelnik Kragujevca Vlatko Rajković na koga radnici vrše pritisak da posreduje kod Trgovinskog suda, nadležnog za status tri preduzeća. Iz tog razloga gradonačelnik Kragujevca je počeo "radni štrajk glađu", izveštava dopisnik Radija B92 Tamara >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sretenović.

Oko 60 radnika ova tri preduzeća, od kojih 12 štrajkuje glađu, postavili su šatore na platou ispred skupštine grada Kragujevca zahtevajući od lokalne samouprave da reše njihove probleme. Međutim, gradonačelnik kaže da se od njega traži da "pritiska nadležne Trgovinskog suda u Beogradu", što on smatra nemoralnim i protivzakonitim. Zato je i sam Rajković odlučio da stupi u protest: "Treba da se skrene na jedan moralan način građanima, medijima i slobodnim ljudima ove zemlje pozornost na ove nemoralne stvari koje se rade. Ja radno protestujem i ja sam na svom radnom mestu, radim, neću uzimati hranu dok se oni odavde ne sklone", rekao je Rajković.

"Radnici koji štrajkuju nemaju nameru da napuste plato ispred skupštine", rekao je za B92 predsednika sindikata metalaca za centralnu Srbiju Aleksandar Beljaković dodajući da podržava i vid protesta na koji se odlučio gradonačelnik Rajković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.