Izvor: B92, 28.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest radnika RK Beograd

Beograd -- Neki od bivših radnika Robnih kuća "Beograd" i posle razgovora s predstavnicima kabineta predsednika Republike ostaju u beogradskom Pionirskom parku.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja akcionara Radoje Arsenić kaže da oni postavljaju šatore. Tročlanu delegaciju Udruženja, predvođenu Arsenićem, po podne je primio generalni sekretar kabineta predsednika Republike Vladimir Cvijan koji je štrajkačima obećao da će učiniti sve da se organizuje sastanak s predstavnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlade, Trgovinskog suda i Agencije za privatizaciju.

Podsetimo, posle protesta ispred zgrade Trgovinskog suda u Masarikovoj ulici gde ih niko nije primio, radnici su se okupili ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu.

Arsenić je ranije danas izjavio da protestu prisustvuje više stotina radnika, među kojima i bivši zaposleni iz 22 grada širom Srbije, koji zahtevaju da se okonča stečaj kompanije koji traje već sedam godina i da dosadašnji stečajni upravnici odgovaraju "za prodaju i unuštavanje te kompanije".

Arsenić je podsetio da je posle prodaje kompanije 29. oktobra 2007. godine prema zvaničnim podacima stečajnoj mafiji ostalo 220 miliona evra, od kojih je prema Zakonu o aukcijskoj prodaji, 30 odsto trebalo da pripadne akcionarima, a 70 odsto državi.

On je objasnio da taj novac mora da se vrati osnivaču, a to je RK Beograd.

Štajkači traže i isplatu zaostalih ličnih dohodaka sa zateznom kamatom na dan isplate, isplatu izvršnih sudskih presuda sa kamatom, da se obelodani gde su se izgubila tri magacinska kompleksa u Kuli, Zrenjaninu i Jagodini.

Oni traže i povraćaj lično isplaćenih sredstava na ime dokapitalizacije kompanije i preduzeća u vidu deonica i isplatu otpremnina za radnike po osnovu državljanstva.

Najstariji i najveći srpski trgovinski lanac, u čijem sklopu su maloprodajni objekti ukupne površine oko 239.000 kvadratnih metara, prodat je na javnom nadmetanju za 360 miliona evra kompaniji "Verano Motors", koja je vlasništvo Radomira Žvanić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.