Prosečna cena kvadrata stana u Podgorici 1.045 evra

Izvor: B92, 17.Avg.2020, 15:28

Prosečna cena kvadrata stana u Podgorici 1.045 evra

Podgorica -- Prosečna cena kvadrata stana u Podgorici iznosi 1.045 evra po kvadratu i izračunata je na osnovu uzorka od 58.296 stambenih jedinica krajem prošle godine.

Tako pokazuju novi podaci Centralne banke, pišu Dnevne novine.

Kvadrat stana u glavnom gradu bio je najskuplji u martu 2008. godine, u doba “nekretninskog buma”, kada je trebalo izdvojiti čak 1.738,3 evra, dok je najjeftiniji bio u martu 2017, kada se kvadrat prosečno mogao kupiti za 901 euro.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Za ovom rekordno visokom cenom od pre 12 godina građani ne treba da žale, jer je te 2008. prosečna plata u Crnoj Gori iznosila 403 evra, pa prosečni stanovnik Crne Gore nije mogao sebi priuštiti krov nad glavom po toj ceni, prenosi Investitor.

Stambeni prostor

Cena stambenog prostora u Podgorici zavisi od lokacije i kvaliteta gradnje. Većinu stambenih objekata u Podgorici čine stanovi (58,2 odsto), a manji deo kuće (41,8 odsto).

„Cene stambenih objekata po kvadratnom metru na pojedinačnom nivou kreću se u rasponu od oko 2.000 evra na ekskluzivnijim lokacijama, do oko 500 evra u naseljima koja su udaljenija od centra grada, poput Zagoriča, Konika, Maslina, Tološa“, navodi se u analizi CBCG.

U odnosu na rezultate prošle ankete, može se uočiti da se minimalna cena metra kvadratnog znatno povećala sa 300 na 500 evra po metru kvadratnom, dok je maksimalna cena kvadrature na istom nivou kao i u prethodnom polugodištu.

Agencije – cene stabilne

Više trgovaca nekretninama u glavnom gradu Crne Gore kazalo je „Dnevnim novinama“ da su se cene stambenog prostora u avgustu stabilizovale nakon pada zbog pandemije, ali da je promet na niskom nivou.

Prosečne cene u Podgorici se kreću oko 1.000 era i manje, ali su kupci jako oprezni ne samo zbog pandemije koronavirusa, nego i zbog nešto slabije kreditne aktivnosti banaka, kazao je za taj list trgovac nekretninama zahtevajući anonimnost.

Prema obimnoj anketi agencije “Montenegro Prospect” o uticaju pandemije COVID-19 na tržište nekretnina u Crnoj Gori, trgovci očekuju prosečni pad cena nekretnina do 10 odsto, dok potencijalni kupci nepokretnosti očekuju prosečni pad cena između 20-30 odsto.

Anketa je obuhvatila više od 1.500 prodavaca i potencijalnih kupaca, najvećim brojem iz Zapadne Evrope, Rusije i regiona, i došlo se do zaključka da se stabilizacija tržišta predviđa za 12-24 meseca.

Monstat – cene pale

I podaci MONSTAT-a govore o padu cena nekretnina zbog zdravstvene krize. Tako je prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2020. iznosila 940 evra i bila manja 8,2 odsto u odnosu na prvi kvartal 2019, dok je 17,2 odsto manja u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine,

„Prosečna cena metra stana u novogradnji u Podgorici u prvom kvartalu 2020. bila je 865 evra, u primorskom regionu je iznosila 1.363 evra, u središnjem 641 evro, dok je u severnom regionu prosečna cena kvadrata stana u novogradnji iznosila 793 evra, pokazuju podaci MONSTAT-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.