Propast Galenike zbog skulptura

Izvor: S media, 24.Jun.2011, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propast "Galenike" zbog skulptura

Smenjeni direktor Nenad Ognjenović za manje od godinu dana kupio 11 preskupih vajarskih skulptura dok je fabrika pravila ogromne gubitke. Prošle godine narodni muzej nije imao para da kupi baš nijednu skulpturu.

„Galenika" je krajem 2009. i početkom 2010. godine potrošila neverovatnih 1,1 milion evra na kupovinu 11 umetničkih skulptura koje krase krug ove fabrike, saznaje Pres. Zanimljivo je da dok se, sada već bivši, menadžment „Galenike" bavio kupovinom skupih umetnina, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Narodni muzej u Beogradu tokom cele 2010. nije imao novca da otkupi nijedno vajarsko delo.

Nestašica lekova

Vlada smenjuje rukovodstvo Galenike

Problem „Galenike“ rasipništvo, a ne dugovi

O neshvatljivim poslovnim potezima poslovodstva na čelu sa tek smenjenim direktorom Nenadom Ognjenovićem saznalo se pošto se redakciji ovog dnevnog lista javilo još nekoliko zaposlenih u „Galenici". Po onome što smo saznali iz dostavljene dokumentacije ispada da su čelnici „Galenike" veći zaljubljenici i poštovaoci umetnosti od nadležnih kulturnih ustanova u Srbiji. Potpuno je neshvatljivo kako se tokom 2009. godine, u vreme najveće krize, državna farmaceutska kuća rasipala.

Umetnost pre svega

Izrada i livenje 11 skulptura povereni su umetničkoj livnici „Braća Jeremić" iz Vrčina, a narudžbine je potpisao direktor „Galenike" Nenad Ognjenović. Tako je „Galenika", u junu 2009. godine za izradu, livenje, obradu, poliranje, patiniranje i završnu izradu dve skulpture - „Hipokrat" i „Higija", obe visoke tri metra, odrešila kesu za čak 280.000 evra. Mesec dana pre toga, „Galenika" se obavezala da plati i skulpturu „Mislilac" oko 30.000 evra, o čemu je Preš već pisao.

Sve tri skulpture rađene su po preporuci akademskog vajara Svetomira Radovića, koji je poznat i po izradi idejnog rešenja obeliska „Večna vatra" na Ušću, postavljenog svojevremeno u znak sećanja na otpor NATO agresiji.

Već u januaru 2010. „Galenika" je poručila još četiri skulpture: od toga dve - „Devojka sa vencem" i „Rimljanka", takođe vajara Radovića, i skulpture „Beli anđeo" i „Sveti Sava", dela vajara Miodraga Živkovića. Za njih je ukupno dato više od pola miliona evra, odnosno ravno 542.966 evra.

(P R E S S)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.