Propala prodaja hrvatskog trgovačkog lanca

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 13:21

Propala prodaja hrvatskog trgovačkog lanca

Najveći deoničari prvog hrvatskog trgovačkog lanca Pavao Vujnovac i Mario Radić pokrenuli su ranije ove godine postupak prodaje kompanije.

Među zainteresovanim kompanijama spominjali su se nemački div Obi i slovenski Merkur.

Zakomplikovala se prodaja Pevexa koju su pokrenuli većinski deoničar Pavao Vujnovac i njegov partner Mario Radić.

Vujnovac i Radić zajedno drže većinski paket od 53,26 posto deonica Pevexa: Vujnovac poseduje 36,62 posto, a Radić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lično i s kompanijom Filir 16,64 posto, prenosi biznisinfo.

Inicijalni poziv za preuzimanje Pevexa uprava i vlasnici poslali su na desetak adresa. Kako izveštava hrvatski portal Danica, poziv da pošalju ponude dobili su, među ostalim, nemački div Obi, slovenski Merkur, francuski Leroy Merlin, britanski Kingfisher i turski Koc. Međutim, veći deo kompanija odustao je od nadmetanja i povukao se iz procesa.

Razlog? Drugi najveći deoničar, bivši direktor Pevexa Jurica Lovrinčević, koji lično i preko kompanije Dicentra drži 23,22 posto, odustao je od prodaje svog udela. To je, kako hrvatskom portalu otkriva izvor blizak kompaniji, "ohladilo" potencijalne kupce.

Da se sve baš jako zakomplikovalo, objavio je u ponedeljak i list 24sata koji je otkrio kako je na koncu stigla samo jedna neobvezujuća ponuda za preuzimanje Pevexa.

"Većinski vlasnici Pevexa nisu zadovoljni jedinom neobvezujućom ponudom koja je stigla u roku. Mario Radić proziva svog bivšeg partnera Juricu Lovrinčevića za kočenje prodaje. Lovrinčević nema komentara", piše novinar 24sata Emirat Asipi.

Deo jačih investitora, naime, želi apsolutnu vlasničku kontrolu u Pevexu koja se može postići udelom većim od 75 posto. Bez Lovrinčevićevih deonica to se ne može postići, pa u ovoj fazi postupka ne žele da učestvuju u procesu preuzimanja. Hoće li se Lovrinčević predomisliti, teško je reći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.