Propala investicija od 25 mil €

Izvor: B92, 16.Dec.2018, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propala investicija od 25 mil €

Srbija još nije spremna za projekte zelene energije, zaključio je pre par meseci predsednik nemačke NRG Grupe Diter Vajs.

On je, piše list Danas, odustao od inicijative da u Somboru, kao javno-privatno partnerstvo, izgradi toplanu i elektrocentralu na biomasu u šta je bio spreman da uloži oko 25 miliona evra.

Dragan Knežević, jedan od predstavnika firme Bioenergana, koju je Vajs osnovao u Somboru kako bi realizovao projekat, pokušao je i da obezbedi podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za taj projekat. On kaže da je saglasnost stigla i iz državnog vrha, ali da lokalne vlasti nisu bile u stanju da se uključe, pa se posle nekoliko godina natezanja, investitor povukao.

Nemačka kompanija NRG Group potpisala je sa tadašnjim somborskim gradonačelnikom Sašom Todorovićem protokol o saradnji. Dokument u koji je Danas imao uvid, zaveden je u pisarnici Gradske uprave 26. juna 2015. pod brojem II-3/11, a podrazumevao je načelnu saglasnost za projekat koji je nemačka firma bila spremna da izgradi. Na osnovu toga je ubrzo osnovana firma u Srbiji koja je trebalo da upravlja izgradnjom, a sklopljeni su i dogovori sa firmama koje se na okolnom zemljištu bave proizvodnjom i spremne su da nusproizvode sa svojih njiva isporuče Bioenergani. Već naredne godine srpski ogranak NRG Grupe predao je gradskim vlastima pismo o namerama i obiman elaborat u kome je predstavljen projekat.

Osnova investicije prema toj studiji je činjenica da se na njivama uništava, često spaljuje organski otpad poput slame, kukuruzovine, energetske trave ili nusproizvodi iz voćnjaka i povrtnjaka, iako se to može iskoristiti kao obnovljiva sirovina za proizvodnju energije. Za rad planiranog postrojenja bioenergana bi koristila ostatke ratarske proizvodnje a proizvođači koji su bili spremni na udruživanje, imali su proizvodnju u okolini Grada na oko 5.000 hektara.

Bioenergana je od lokalnih vlasti tražila spisak lokacija pogodnih za izgradnju centrala i dogovor oko udela u isporuci toplotne energije gradskoj toplani. U elaboratu se analiziraju količine otpada koje bi bile na raspolaganju i zaključuje da bi toplotna energija iz biomase za gradsku toplanu i građane bila značajno jeftinija nego na gas. Oko feed-in tarifa za električnu energiju dogovori bi se obavili sa EPS-om. I na tome se sve završilo. Lokalna vlast se u međuvremenu promenila a nova tvrdi da nema nikakvih saznanja o potpisanom protokolu niti projektu. Posle gotovo godinu dana čekanja na odgovor lokalnih vlasti, NRG Grupa je odlučila da se povuče, navodi list.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Propala investicija vredna 25 miliona evra, da li je Srbija spremna za projekte zelene energije?

Izvor: Radio 021, 16.Dec.2018

Srbija još nije spremna za projekte zelene energije, zaključio je pre par meseci predsednik nemačke NRG Grupe Diter Vajs i konačno odustao od inicijative da u Somboru, kao javno-privatno partnerstvo, izgradi toplanu i elektrocentralu na biomasu u šta je bio spreman da uloži oko 25 miliona evra...Dragan...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.