Pronađeno čak 20 vrsta PESTICIDA: Omiljeno voće Srba - SAM OTROV

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2018, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeno čak 20 vrsta PESTICIDA: Omiljeno voće Srba - SAM OTROV

Tek stiglo na tezge

Jagode su ove godine ponovo prve na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećom količinom ostataka pesticida. U samo jednom uzorku kontrole su pokazale ostatke čak 20 različitih pesticida, dok je više od 98 odsto uzoraka jagoda, spanaća, breskvi, nektarina, trešanja i jabuka bilo pozitivno na ostatke najmanje jednog pesticida, pokazalo je istraživanje Američke radne grupe za životnu sredinu.

Pročitajte i:

Odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iza jagoda nalazi se spanać u kome je pronađeno hemikalija 1,8 odsto više nego kod drugih, a onda slede nektarine, jabuke, grožđe, breskve, višnje, kruške, paradajz, celer, krompir i ljuta paprika.

Na listi poljoprivrednih proizvoda s najvećim količinama ostataka pesticida ove godine našli su se i spanać, jabuke, grožđe, breskve, paradajz, celer, ali prvi put i ljuta paprika.

Svaki od ovih poljoprivrednih proizvoda bio je pozitivan na ostatke pesticida, i to u većim koncentracijama od ostalih proizvoda na listi.

Da bi rezultati bili što verodostojniji, aktivisti su se tokom ove akcije ponašali kao kupci, kupovali su voće i povrće na pijacama, potom ga prali, kako to obično rade kupci, pa su ga tek onda testirali.

Najvažnija preporuka organizacije je da se kupci sve više okreću organskom voću i povrću, ali se onima koji to nisu u mogućnosti savetuje da pažljivo biraju proizvode i da ih temeljno peru. Pre upotrebe, pranje bi trebalo da traje najmanje 30 sekundi.

Međutim, oglasili su se i proizvođači svežeg voća i povrća koji kažu da kupci mogu da budu mirni jer je, kako navode, i njima najvažnija bezbednost hrane koju prodaju.

- Potrošači više nego ikada imaju izbor kada je reč o svežem voću i povrću i mogu da biraju šta će da kupe i konzumiraju - izjavili su predstavnici Udruženja proizvođača i trgovaca svežim poljoprivrednim proizvodima.

Uporedo s listom "najprljavijih" ovo udruženje objavilo je i 15 vrsta voća i povrća koje je najčistije. Na prvom mestu je avokado u kome je kao i u uzorcima kukuruza šećerca pronađeno manje od jedan odsto ostataka pesticida, a potom slede ananas, kupus, luk, mango, dinja, karfiol i brokula.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.