Proizvodnja hrane - šansa za ulaganja u Srebrenicu

Izvor: Studio B, 12.Nov.2015, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja hrane - šansa za ulaganja u Srebrenicu

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da se po prvim reakcijama srpskih privrednika koji borave na investicionoj konferenciji u Srebrenici vidi potencijal za saradnju i to posebno u oblasti proizvodne hrane.

"Po prvim reakcijama naših privrednika mislim da već ima potencijala i to u proizvodnji hrane. Poveli smo dve kompanije koje se bave mlekarstvom i gde su pregovori u toku, u toj oblasti smo u konkretnim razgovrima koji mogu da se završe sklapanjem ugovora", >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rekao je Čadež juče Tanjugu na investiciono razvojnoj konferenciji Srebrenica 2015.

On kaže da je PKS inicirala dolazak na ovu konferenciju prevashodno zato što treba da bude spona u kontaktima privrednika, ali i kako bi se ustanovilo da li privrednici iz Srbije imaju interes da investiraju u Srebrenicu ili da nađu potencijalnog partnera.

"U budućnosti treba najviše da se fokusiramo na te direktne kontakte između privrednika. Država nije ta koja treba da otvori fabriku, država treba da donese okvire, treba da investira u infrastrukturu. Zato je veoma važna ova donacija Vlade Srbije opštini Srebrenica, ne samo u novcu već i infrastrukturnim okvirima kako bi se ti uslovi stvorili i kako bi privrednici dolazili", istakao je on i dodao da je uloga PKS-a da bude spona između privrednika.

Čadež je rekao da je na konferenciji prisutno desetak kompanija iz Srbije, počev od Energopojekta, do manjih proizvođača hrane među kojima je mlekara Spasojević.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Srbije, kompanije, među kojima su „Energoprojekt", JP Elektroprivreda Srbije-Hidroelektrane Bajina Bašta, RMHK „Trepca", „Stens Turs", „Pastrmski ribnjak brace Filipovic", „MPP Jedinstvo", „Mlekara Spasojevic" i „Amiga", sa privrednicima Srebrenice i regiona u direktnim razgovorima, razmenice informacije i razmotrice mogucnosti investiranja, zajednicke proizvodnje, drugih vidova privredne saradnje i poslovnih aranžmana.

Teme B2B susreta, koji se organizuju na marginama ove konferencije, jesu konkretni projekti iz svih oblasti privredivanja, oznacenih kao potencijalni sektori saradnje - od rudarstva i energetike, preko elektromašinogradnje, poljoprivrede, vodoprivrede, celog lanca agrobiznisa i farmaceutske industrije do građevinarstva, IT sektora i banjskog turizma.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.