Proizvođačke cene u agraru veće za 9,1 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2010, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvođačke cene u agraru veće za 9,1 odsto

BEOGRAD -

Proizvođačke cene produkata poljoprivrede i ribarstva u Srbiji povećane su za osam meseci ove godine, zaključno sa avgustom, za 9,1 odsto u odnosu na isti period 2009, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Proizvođačke cene preduzeća, od januara do avgusta, bile su više za 4,9 odsto u odnosu na isti period lane, dok su cene u otkupu od privatnih gazdinstava zabeležile rast od 13 odsto.

Najveće pojeftinjenje u tom periodu, od 18,7 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odsto, evidentirano je kod svinja, dok je najviše poskupelo povrće, i to za čak 66,8 odsto.

Kod žita, kao grupe proizvoda, evidentirano je poskupljenje od ukupno 22,2 odsto, pšenica je bila skuplja za 19,3 procenta, a kukuruz za 29,4 odsto.

Cena industrijskog bilja bila je viša za 39,6 odsto, i to krompira za 19,1 odsto i voća za 28,4 procenata. Pojeftinjenje u tog kategoriji proizvoda zabeleženo je jedino kod pasulja, i to za 16,1 odsto.

Stoka za klanje bila je jeftinija za 14 odsto, a pored pada cena svinja, jeftinija su bila goveda, i to za 6,2 odsto.

Mleko i mlečni proizvodi bili su skuplji za četiri odsto, dok je cena živine i jaja bila niža za 13,7 odsto.

Cene alkoholnih pića od januara do avgusta bile su više za 1,1 odsto nego lane.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.