Izvor: RTS, 08.Feb.2022, 20:55

Program za suzbijanje sive ekonomije – stižu primedbe, predlozi i sugestije

Na javnu raspravu stavljen je predlog Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine. Nacrt se može pogledati na sajtovima Ministarstva finansija i e-konsultacije. Do kraja meseca mogu da se dostave primedbe, predlozi i sugestije. Nakon toga, Vlada će usvojiti program.
Od usvajanja prvog plana za suzbijanje sive ekonomije, od 2015. godine do sada, sprovedeno je više od 70 odsto preporuka ili kako je to rekao ministar finansija Siniša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mali, otvarajući sednicu Komisije za suzbijanje sive ekonomije, "veliki posao je za nama, veliki posao je pred nama".

Izvesno je da će se u Nacionalnom programu za suzbijanje sive ekonomije od 2022. godine do 2025. godine naći završetak procesa e-fiskalizacije i uvođenja e-faktura, dalje rasterećenje zarada, unapređenje rada Poreske uprave i povezivanje svih uprava sa inspekcijskim službama, konačno definisanje modela oporezivanja fleksibilnih oblika zapošljavanja, forsiranje bezgotovinskog plaćanja.
"Kao što znate, Vlada Republike Srbije je usvojila Zakon o naknadama kada je korišćenje dobara u javnoj svojini u pitanju. Dakle, prvi put smo na jednom mestu definisali i sublimirali sve nakade. Ono što nam je ostalo, što jeste zahtev privrede, da to isto uradimo i sa parafiskalnim nametima", kaže Siniša Mali.
Ne manje važno je jačanje funkcije inspektora. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija primilo je 46 inspektora, a početkom godine je raspisan konkurs za još 20.
"Od ukupno 47.176 lica koje je u poslednje četiri godine inspekcija zatekla u radu na crno, bitno je reći da su tri četvrtine nakon inspekcijskog nadzora zasnovale radni odnos na neodređeno vreme. To je preko 30.000 ljudi", rekla je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Jedan od mehanizama kontrole privrede je i kroz Zakon o privrednim društvima.
"Institut prinudne likvidacije je svojevrsna sankcija za privredna društva, odnosno članove tih društava za neispunjavanje striktnih zakonskih obaveza koje se, između ostalog, odnose na nedostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja, sprovođenje pravosnažnih sudskih odluka i poštovanje drugih akata", kaže Anđelka Atanasković, ministarka privrede. 
Za NALED, najuspešnije su bile mere za podsticanje legalnog preduzetništva i zapošljavanja posebno u delu sezonskih radnika u poljoprivredi, zatim poresko oslobođenje za početnike koje je više od 800 mladih motivisalo da otpočnu svoj biznis, i širenje bezgotovinskog plaćanja.
Onlajn kalkulator je doneo predvidivost poslovanja za više od 120.000 paušalaca, a nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" i uspostavljanje kontakt centra za prijave, značajno su promenili svest građana o sivoj ekonomiji.
"Pomaže u smanjenju nelojalne konkurencije i uspostavljanju fer uslova za poslovanje i zato ćemo Vladi Srbije nastaviti da pružamo punu podršku", kaže Ivan Miletić iz NALED-a.
Partneri Vlade Srbije u programu suzbijanja sive ekonomije i predstavnici Evropske unije koji su prisustvovali sednici pohvalili su dosadašnje rezultate kao i da će nastaviti da ohrabruju Srbiju da nastavi tim putem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.