Profit javnih preduzeća prošle godine 23,7 milijardi dinara

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2018, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profit javnih preduzeća prošle godine 23,7 milijardi dinara

Javna preduzeća u Srbiji u 2017. godini imala su ukupan neto dobitak u iznosu od 23,7 milijardi dinara, na čelu sa "Srbijagasom" čiji je profit više od polovine tog iznosa, piše "Blic".

Od 37 javnih preduzeća čiji je osnivač Srbija, pozitivan finansijski rezultat za 2017. godinu ostvarilo je 31 preduzeće, dok je minus u kasi imalo šest javnih preduzeća.

Na listi najuspešnijih javnih preduzeća prošle godine ubedljivo prvo mesto pripalo je "Srbijagasu" koji >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je imao 16,7 milijardi dinara dobiti, sledi EPS sa gotovo tri puta manjim iznosom profita, 6,4 milijarde, zatim "Jugoimport SDPR" koji je imao 3,1 milijardu neto dobiti, EMS sa tri milijarde i "Pošte Srbije" koje su ostvarile 2,2 milijarde dinara profita.

"Realizovani poslovni dobitak javnih preduzeća u 2017. godini veći je za 56 odsto u odnosu na planiranu dobit za isti ovaj period", rekli su za "Blic biznis" u Ministarstvu privrede.

Kako naglašavaju, realizovani poslovni prihodi u 2017. godini manji su za šest odsto u odnosu na planirane, ali su i rashodi sniženi, i to za devet odsto u odnosu na planirane troškove.

"Javna preduzeća čiji je osnivač Srbija nekoliko godina unazad ostvaruju sve bolji poslovni rezultat. Dobar trend došao je nakon što je Ministarstvo privrede donelo smernice preduzećima kako da formiraju poslovnu politiku i planove rada", rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Prema njegovim rečima, javna preduzeća su u 2014. godini ostvarila neto gubitak od oko 65 milijardi dinara, a u 2015. godini, prvoj godini primene strožijih smernica, umesto minusa zabeležila su plus od 2,5 milijardi dinara.

Pre četiri godine javna preduzeća u Srbiji imala su ukupan neto gubitak od 65,3 milijarde dinara. Prednjačio je "Srbijagas" koji je bio u minusu od 51,4 milijarde dinara u 2014.

U 2015. godini javna preduzeća su ostvarila skroman dobitak u iznosu od oko 2,5 milijardi dinara, na kraju 2016. godine 4,4 milijarde dinara.

U Ministarstvu privrede su za "Blic" kazali da se pozitivan trend poslovanja javnih preduzeća nastavlja i u 2018. godini. Tako su 37 javnih preduzeća u prvom tromesečju ove godine imali neto dobit od 16,4 milijarde dinara, što je za 22 odsto više od plana.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.