Profit avioprevoznika 15 mlrd. USD

Izvor: B92, 15.Dec.2010, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profit avioprevoznika 15 mlrd. USD

Ženeva -- Svetski avioprevoznici ponovo će početi da posluju sa profitom ove i naredne godine zbog oživljavanja tržišta i boljeg korišćenja kapaciteta.

Udruženje međunarodnih aviorpevoznika (IATA), koje predstavlja 230 avioprevoznika i pokriva 93 odsto redovnog avionskog prevoza, skoro je udvostručilo procenu neto profita u ovoj i narednoj godini u čitavom sektoru, u odnosu na prognozu koja je objavljena u septembru.

Neto profit prevoznika u 2010. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biće 15,1 milijardi dolara, u odnosu na septembarsku prognozu od 8,9 milijardi dolara, dok će zarada u narednoj godini dostići 9,1 milijardu, u poredjenju sa ranije predvidjenih 5,3 milijarde dolara. Prošle godine avioprevoznici su bili u gubitku od 9,9 milijardi dolara.

IATA procenjuje da će ukupan prihod avioprevoznika u narednoj godini dostići 598 milijardi dolara, a da će ove godine biti 565 milijardi, u odnosu na 482 u 2009. godini. Procena ovogodišnjeg profita zasnovana je na očekivanom povećanju obima prevoza od 8,9 odsto, u odnosu na raniju prognozu rasta do 7,7 odsto, dok je prosečna cena nafte u skladu sa prethodnom projekcijom od oko 79 dolara po barelu.

Glavni ekonomista IATA Brajan Pirs je kazao da će "2011. godina biti mnogo izazovniji period" zbog velikih dugova avioprevoznika i povećanja taksi na prevoz prtljaga na putovanjima u Severnoj Americi i Evropi.

Izvršni direketor IATA Đovani Bizinjani dodaje da je profit prevoznika i dalje nizak i da bi se novi udar na industriju mogao očekivati u slučaju da dodje do još jednog privrednog šoka.

"Naša prognoza o povećanju profita u ovoj i narednoj godini zasnovana je na izuzetno dobrim rezultatima u trećem tromesečju ove godine", rekao je Bizinjani i dodao da će uprkos očekivanom rastu profita naredna godina biti teška i da će se raditi pod "težim uslovima", posle snažnog post-recesionog oporavka.

IATA računa da će putnički i avionski prevoz tereta porasti 5,2, odnosno 5,5 procenata u 2011, nešto manje nego što se očekivalo, a sadašnja prognoza je da će cena nafte porasti na 84 dolara po barelu naredne godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.