Profit Gugla 1,84 milijardi dolara

Izvor: B92, 17.Jul.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profit Gugla 1,84 milijardi dolara

Vašington -- Američki Gugl, najveći svetski internet pretraživač, zabeležio je u drugom tromesečju ove godine rast prometa i profita, ali i troškova.

Tako je Gugl prvi put za dve godine ostvario slabiji poslovni rezultat od očekivanja analitičara.

To je, kako se ističe, posledica velikih troškova koji su prosto "pojeli" rast prometa od 24 odsto na 6,82 milijardi dolara, koji je ostvaren u odnosu na isti period lane.

U to se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << računa i prijem oko 1.200 novih zaposlenih, što predstavlja, prema mišljenju analitičara, dodatne troškove za kompaniju i dodatnu bojazan da ta kompanija neće ispuniti očekivanja Volstrita.

Gugl je zabeležio rast čistog, neto profita od 1,84 milijardi dolara, 5,71 dolara po akciji, dok je on u drugom tromesečju prošle godine iznosio 1,48 milijradi dolara ili 4,66 dolara po akciji.

Promet je u drugom tromesečju dostigao 6,82 milijarde dolara, dok je u dugom tromesečju 2009. godine iznosio 5,52 milijarde dolara. Neto promet, u koji nije uračunat promet koji Gugl deli sa svojim saradnicima na drugim veb sajtovima, dostigao je 5,09 milijardi dolara, što je nešto više od 4,98 milijardi koliko su očekivali analitičari.

Gugl planira dalje velike investicije koje kompaniji treba da obezbede budući rast, ali je vrednost njihovih akcija, reagujući na ove podatke o poslovanju, danas pala za gotovo četiri procenta.

Kompanija je ove godine već sprovela nekoliko značajnih strateških promena, računajući tu i odluku da okonča saradnju sa kineskim zvaničnim organima zbog navodne cenzure rezultata internet pretraživanja.

Ta internet kompanija je, međutim, kako ukazuju analitičari, tu svoju odluku već morala da plati daljim padom tržišnog udela na kineskom internetu, koji je, sa gledišta broja korisnika, najveći na svetu. Prema prognozi analitičara, taj korak će Gugl koštati i više od 20-procentnog pada vrednosti akcija, od početka ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.