Produžetak ugovora dobija 500 rudara Resavice

Izvor: N1 televizija, 27.Jul.2016, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžetak ugovora dobija 500 rudara Resavice

Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica produžiće ugovore o radu sa oko 500 rudara u devet rudnika tog preduzeća, dogovoreno je danas na sastanku sindikata i rukovodstva Resavice sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.

Predsednik sindikata Resavice Nebojša Milenković rekao je da je razgovarano o angažovanju jamskih radnika koji rade već dve godine pod ugovorom i dogovoreno je da svi oni ostanu da rade jer su neophodni za proces proizvodnje. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Reč je o rudarima koji rade na određeno vreme, a primljeni su umesto onih koji su otišli u penziju.

"Radnici koji su imali ugovore o radu na određeno vreme ne mogu da dobiju ugovore za stalno jer je na snazi vladina uredba o zabrani zapošljavnja u javnom sektoru, ali će im biti produženi ugovori", rekao je Milenković.

Dodao je da će se o budućem statusu preduzeća i organizaciji posla razgovarati posle formiranja nove vlade i kada se bude videlo ko će biti na čelu nadležnog ministarstva.

"Mediji su objavili da će u septembru ili do kraja godine biti zatvorena četiri rudnika i da je neizvesna sudbina oko 1.500 rudara, a to nije tačno. Ni jedan rudar neće ostati bez posla. Uradiće se sistematizacija, videće se gde ima viškova, biće im ponuđen socijalni program. Zatvaranje rudnika je proces koji, po standardima, traje po nekoliko godina", ocenio je Milenković.

U devet jamskih rudnika Resavice ima oko 4.100 zaposlenih, od koji je oko 2.900 rudara.

Na sastanku sa ministrom energetike je razgovarano i o isplati smenskog rada, za šta još ne postoji rešenje. Kako je ranije rečeno, dugovanja, na osnovu tužbi rudara za neisplaćeni smenski rad, iznose 1,2 milijarde dinara sa kamatama, sudskim i advokatskim troškovima.

Za Dan rudara, 6.avgusta neće biti nikakvih proslava, već će biti skromno obeležen u rudnicima, a tog dana u penziju će otići oko 70 radnika.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.