Procurilo: Hrvatska najgora, niže nego 1989.

Izvor: B92, 16.Maj.2016, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procurilo: Hrvatska najgora, niže nego 1989.

Zagreb -- Hrvatska se u poslednjih četvrt veka nije pomakla s mesta i znatno zaostaje za uporedivim tranzicionim zemljama, piše hrvatski portal Indeks.

Taj zaključak se temelji na grafikonu koji je počeo da se širi društvenim mrežama nakon što ga je Mate Rimac objavio na svom profilu na Fejsbuku. Reč je o grafikonu iz članka analitičara Svetske banke Marcina Piatkovskog, u kojem se opisuje uspeh poljske ekonomije.

Hrvatska privreda stagnira, odnosno u blagom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je minusu u odnosu na 1989. godinu, dok je najuspešnija Poljska, čiji BDP je u razdoblju od 1989. do 2013. udvostručen.

Da Hrvatska ima ozbiljne strukturne probleme videlo se i tokom poslednje krize, jer je među zemljama EU najsporije izašla iz recesije u kojoj je bila čak šest godina.

Stope rasta koje su sada prisutne, ispod dva odsto, nisu dovoljne ni za servisiranje kamata na javni dug, a pogotovo nisu dovoljne da bi se značajnije osetile na tržištu rada, odnosno da bi smanjile nezaposlenost.

Razlika u standardu između Hrvatske i istočne Evrope mogla bi se udvostručiti

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na prošlogodišnjoj konferenciji Zagrebačke berze upozorio je da bi Hrvatska zbog tromosti ekonomije mogla u budućnosti postati znatno siromašnija od uporedivih zemalja Srednje i Istočne Evrope, poput Letonije, Slovačke i Poljske.

"Naime, i Evropska komisija ocenjuje da, uz Sloveniju i Litvaniju, Hrvatska ima najgore izglede rasta u dugom roku. Iako se na prvi pogled razlike među zemljama čine malima, valja reći kako se kroz vreme one kumuliraju pa bi se do 2040. razlika u životnom standardu između Hrvatske i najuspešnijih zemalja iz promatrane skupine mogla skoro udvostručiti. U pozadini takvih kretanja nalazi se niska stopa zaposlenosti, koja je u Hrvatskoj nakon Grčke najniža u EU, kao i vrlo nizak rast produktivnosti rada. Uzme li se u obzir i ubrzano starenje stanovništva, koje negativno utiče na veličinu populacije sposobne za rad, jasno je kako hrvatska perspektiva rasta trenutno nije dobra", upozorio je prošle godine Vujčić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.