Privrednici traže ograničavanje rokova plaćanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2011, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici traže ograničavanje rokova plaćanja

BEOGRAD -

Poslodavci Srbije predložili su danas da se rokovi plaćanja ograniče i za dugovanja među firmama koje posluju u privatnom sektoru, izjavio danas ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Podsećajući da se već radi na pripremi zakona koji će obavezu poštovanja rokova plaćanja uvesti za javna preduzeća i javno-komunalna preduzeća, on je dodao da će sada, po dogovoru i sa Unijom poslodavaca Srbije, ograničenje roka važiti i za međusobna dugovanja privrednika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ćirić je rekao da će u radnu grupu za izradu Nacrta zakona biti uključeni i predstavnici Unije poslodavaca Srbije, a zakon bi trebalo da predvidi i materijalnu i krivičnu odgovornost za one koji odredbe ne poštuju.

Nacrt zakon o ograničenju rokova plaćanja, naveo je on, trebalo bi da bude urađen do kraja godine.

"Kroz skraćenje tih rokova ubrzaće se tokovi novca i likvidnost će biti na višem nivou nego što je bio slučaj do sada", rekao je Ćirić i dodao da bi ti rokovi bili u rasponu od 30 do 45 dana.

Procene Unije poslodavaca Srbije su da se dugovanja u privatnom sektoru među poslovnim svetom kreću oko 140 milijardi dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković je, na pitanje novinara koliko ima kompanija koje međusobno jedna drugoj duguju i o kojoj sumi novca se radi, odgovorio da je to "tako veliki broj da je nemoguće da se utvrdi" i naglasio da se svakodnevno događa da firme koje duguju odu u stečaj, a da zbog zatvaranje tih preduzeća poverioci imaju ogromnu štetu.

Na sastanku sa Unijom poslodavaca Srbije bilo je reči i o fiskalnim opterećenjima privrednika, pa je konstatovano da u dalje razvovore na tu temu treba uključiti i predstavnike Ministarstva finansija.

Takođe je bilo reči i o mogućnosti smanjenja obaveznih rezervi, što bi dovelo do pojeftinjenja kredita koji se plasiraju privredi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ćirić: Do kraja 2011. nacrt zakona o ograničenju plaćanja

Izvor: EMportal, 07.Nov.2011

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić izjavio je danas da bi do kraja godine trebalo da bude urađen nacrt zakona o ograničavanju rokova plaćanja, koji će obuhvatiti i javni i privatni sektor.

Nastavak na EMportal...

Kraj kašnjenja u plaćanju!

Izvor: RTS, 07.Nov.2011

Nacrt zakona o ograničenju rokova plaćanja biće urađen do kraja godine, rekao je ministar Nebojša Ćirić i istakao da bi ti rokovi bili u rasponu od 30 do 45 dana. Poslodavci predlažu da se rokovi ograniče i za dugovanja među firmama koje posluju u privatnom sektoru. ..Ministar ekonomije i regionalnog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.