Izvor: Blic, 05.Sep.2016, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privredne komore: Digitalizacijom do konkurentnijeg regiona

Privredne komore regiona okupljene u Komorskom investicionom forumu, koje učestvuju na bledskom Ministarskom sastanku posvećenom digitalnoj transformaciji Zapadnog Balkana, potpisale su danas Digitalnu inicijativu za ubrzanje procesa digitalizacije.

Cilj te inicijative je jačanje konkurentnosti privreda, unapređenje regionalne saradnje i čvršćeg povezivanja kompanija.

U ime Privredne komore Srbije inicijativu je potpisao predsednik Marko Čadež, koji je učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na okruglom stolu "Izazovi digitalne transformacije u zemljama EU i u regionu Zapadnog Balkana" u okviru Ministarskog sastanka, u organizaciji Ministarstva za javnu upravu i Privredne komore Slovenije.

Cilj skupa, koji je okupio ključne donosioce političkih odluka u toj oblasti, poslovne asocijacije i njihove članice jeste da se kroz dijalog i primere dobre prakse ukaže na značaj i nove mogućnosti koje digitalna transformacija donosi građanima, privredi i javnoj administraciji, potrebu ubrzanja digitalizacije regiona i njenu ulogu u procesima regionalnog povezivanja i jačanja regionalne saradnje.

- Predstavnici javnog i privatnog sektora saglasili su se da digitalna transformacija društva i privreda mora biti visoko rangirani zadatak u agendama i vlada i poslovnih asocijacija i kompanija Zapadnog Balkana. Primena savremenih digitalnih tehnologija i digitalizacija usluga i procedura, koja će olakšati komunikaciju privrede i države, ali i kompanija međusobno na nacionalnom i regionalnom nivou, nije važna samo zbog smanjivanja administrativnih prepreka. Ona je preduslov povećanja efikasnosti javnog sektora i poboljšanja ukupnih uslova poslovanja i unapređenja konkurentnosti i bržeg razvoja i rasta ekonomija Zapadnog Balkana - ocenio je Čadež.

Region, prema rečima Čadeža, mora iskoristiti te mogućnosti da bi postao poželjnije mesto za poslovanje i nove investicije, ali i da bi se digitalno opremljene, osposobljene i umrežene naše kompanije što bolje pozicionirale na međunarodnom tržištu.

Za privredu Zapadnog Balkana to je, ukazuje Čadež, utoliko značajnije kada se zna da više od polovine naših kompanija nije usvojilo nijednu naprednu digitalnu tehnologiju kao što su mobilne aplikacije, socijalne mreže, klaud, big data analitika i internet alati.

Ministarski sastanak "Digitalna transformacija u regionu Zapadnog Balkana" je održan kao uvod u 11. Strateški forum na Bledu, a digitalizacija će biti i centralna tema sutrašnjeg tradicionalnog Bledskog ekonomskog foruma.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.