Privreda R.Srpske povećala dobit, smanjila gubitak u 2020.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2021, 09:43

Privreda R.Srpske povećala dobit, smanjila gubitak u 2020.

Privreda Republike Srpske je, sudeći po podacima prikazanim u finansijskim izveštajima preduzeća za 2020, imala bolji ukupan rezultat u godini korone nego u 2019.

S druge strane, gubitak je manji za čak 43,4 odsto i na kraju prošle godine iznosio je oko 343,6 miliona KM (175,67 miliona evra).

Finansijske izveštaje o poslovanju u 2020. godini predalo je 10.296 privrednih društava registrovanih u Republici Srpskoj.

"Sve je tačno", kaže Pero Ćorić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktor Privredne komore Republike Srpske, za Srpskainfo.

Napominje, međutim, da je uporedna, 2019. godina, bila negativna po svim poslovnim parametrima, počevši od smanjenog fizičkog obima proizvodnje do pada izvoza i uvoza.

Dodaje da su finansijske rezultate privrednih društava analizirali u Privrednoj komori RS, te da je iz finansijskih izveštaja evidentno da su srednja i velika preduzeća imala dobre poslovne rezultate, a pod "dobrim" podrazumeva da nisu imala neke značajnije padove, veće od deset odsto.

"Dakle, srednja i velika preduzeća su uspešno prebrodila krizu", ističe Ćorić.

Nažalost, mala preduzeća, uglavnom ona koja zapošljavaju između 10 i 20 radnika, imala su značajnije padove. Reč je uglavnom o uslužnim delatnostima poput trgovine i ugostiteljstva.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, u prvom kvartalu prošle godine zabeležen je rast BDP-a od 1,5 odsto, dok je u preostala tri bio pad, a najmanji je bio u poslednjem tromesečju, minus 2,4 odsto, navodi se u tekstu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRPSKA "ISPLIVALA" IZ KRIZE: Prošla godina bila godina oporavka u odnosu na prethodnu

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2021

Privreda Republike Srpske imala bolji rezultat u 2020. godini nego u 2019...Privreda Republike Srpske je, sudeći po podacima prikazanim u finansijskim izveštajima preduzeća za 2020, imala bolji ukupan rezultat u godini korone nego u 2019, piše Srpskainfo...Privredna društva su prošle godine povećala...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vebinar "Srbija – Portugal: poslovne mogućnosti"

Izvor: DobreVesti.rs, 14.Apr.2021

Privredna komora Srbije (PKS) i Agencija za promociju investicija i trgovine Portugala (AICEP), u saradnji sa Privrednom komorom Portugala i Ambasadom Portugala u Beogradu, organizuju vebinar sa ciljem da se domaći privrednici više upoznaju sa potencijalom tržišta Portugala i mogućnostima poslovanja.. .  . Iako...

Nastavak na DobreVesti.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.