Privatnici pružili ruku pomirenja NIS-u

Izvor: Politika, 26.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatnici pružili ruku pomirenja NIS-u

Vlasnici privatnih pumpi spremni da potpišu dugoročne ugovore sa Naftnom industrijom o isporuci derivata i preradi nafte i posle liberalizacije tržišta 2011. godine

Vlasnici privatnih benzinskih pumpi prihvataju da ih Naftna industrija Srbije snabdeva gorivom i posle ukidanja Uredbe o zabrani uvoza derivata – od januaru 2011. godine pošto u našu zemlju slobodno bude mogao da se uvozi i benzin i dizel, kako bi smanjili troškove dopremanja derivata iz okruženja, a samim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tim sačuvali od većih potresa cenu na pumpama, potvrđeno je juče „Politici” u Udruženju privatnih benzinskih pumpi Srbije.

Privatnici neće menjati partnera ni kada je reč o preradi sirove nafte, što znači da su voljni da je i ubuduće prerađuju u domaćim rafinerijama, a jedna od ideja je da vlasnici privatnih pumpi počnu da preuzimaju benzinske stanice od NIS-a, ukoliko većinski vlasnik ove kompanije bude zainteresovan da ih izdaje u franšizu.

Upitan zašto bi NIS to činio, ovaj izvor kaže, da je to, pre svega, zato što novi vlasnik NIS-a nema maloprodaju u drugim zemljama, ali i zbog toga što se žali da mu promet opada, odnosno da nisu baš sve pumpe profitabilne.

Ponuda je već predstavljena menadžmentu NIS-a i Ministarstvu energetike koje posreduje u pronalaženju rešenja. Privatnici traže od NIS-a da se tržišno ponaša, a od države da omogući svim učesnicima na tržištu jednake uslove poslovanja, odnosno stane na put nelojalnoj konkurenciji NIS-a. To je, pojašnjava naš izvor, moguće ukoliko se snizi rafinerijska cena prerade i približi cenama u okruženju i ukoliko država smanji zahvatanja u ceni goriva.

Ukoliko je Srbija već član Energetske zajednice jugoistočne Evrope onda i u domenu nafte treba da se ponaša u skladu sa propisima koji važe u Evropskoj uniji, na čemu se jedino i insistira u pregovorima s predstavnicima NIS-a, kaže ovaj izvor, naglašavajući da bi ugovori o isporuci goriva potpisani s NIS-om posle 2011. godine bili na petogodišnjem ili desetogodišnjem nivou.

Sastanak s predstavnicima NIS-a bi trebalo da se nastavi sutra, kaže ovaj izvor i napominje da je jedan od zahteva i da se maloprodajna marža u zavisnosti od derivata ubuduće kreće između devet i 11 dinara po litru, umesto dosadašnjih pet. On odbija objašnjenje Ministarstva energetike da je marža, kada se uproseči na evrodizel koji se slobodno uvozi i benzine, veća od pet dinara, naglašavajući da se u pregovorima insistira da ona bude za sve derivata povećana.

Ljubinko Savić, savetnik u Udruženju za energetiku Privredne komore Srbije, pozdravlja ovakav predlog privatnika i kaže da je razlog što je pružena ruka pomirenja to „što se i NIS i privatnici boje za svoju budućnost“

–Ukoliko bi NIS nastavio da se ponaša kao do sada, što je pokazao da može kroz politiku cena, male pumpe bi mogle odmah da se zatvore. U suprotnom ukoliko privatnici ne bi posle otvaranja tržišta nastavili da uzimaju robu od NIS-a, doveo bi se u pitanje opstanak kompanije, jer bi se privatnici snabdevali u okruženju, preuzimajući gorivo u Bosanskom Brodu, Hrvatskoj, Bugarskoj ili Molovim rafinerijama – kaže Savić.

Sve te rafinerije, dodaje, imaju već sada viškove svojih kapaciteta za preradu tako da bi lako zadovoljile potrebe vlasnika privatnih pumpi u Srbiji i to evropski kvalitetnim gorivom. Utom slučaju NIS gubi maloprodaju odnosno više od 600 privatnih benzinskih pumpi.

Savić nije iznenađen ovom „fer ponudom” podsećajući da su privatnici pre privatizacije NIS-a u više navrata predlagali da pripomognu modernizaciju NIS-a i time sebi obezbede redovno snabdevanje derivata. Čak su i sami predlagali povećanje rafinerijske cene prerade kako bi se taj novac usmeravao u modernizaciju.

Upitan da li bi NIS bio u stanju da zadovolji potrebe srpskog tržišta u potpunosti, Savić kaže da on i sada to može za benzine i dizel D2, ali da stalno povećava i proizvodnju evrodizela koji se slobodno uvozi.

U Ministarstvu energetike potvrđuju da su konsultacije s vlasnicima privatnih pumpi na dnevnom nivo u toku, a sve u cilju da se uspostave partnerski odnosi između NIS-a i privatnika, jer je do otvaranja tržišta ostalo svega nekoliko meseci.

Upitani da li pregovaraju s privatnicima, u NIS-u kažu da se u okviru radne grupe Ministarstva energetike zajedno s drugim učesnicima na tržištu derivata iznalaze rešenja da bi se zadovoljile potrebe potrošača i po pitanju cena i kvaliteta derivata.

Jasna Petrović

[objavljeno: 27.04.2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomirili se NIS i privatnici

Izvor: B92, 27.Apr.2010, 10:55

Beograd -- Privatni naftaši spremni da potpišu dugoročne ugovore sa Naftnom industrijom o isporuci derivata i preradi nafte i posle liberalizacije tržišta 2011. godine..Vlasnici privatnih benzinskih pumpi prihvataju da ih Naftna industrija Srbije snabdeva gorivom i posle ukidanja Uredbe o zabrani...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.