Izvor: B92, 27.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatni penzioni fondovi

Beograd -- Građani koji nameravaju da se uplatama u privatne penzijske fondove dodatno obezbede mogu da se opredele između četiri penziona fonda.

U ovom trenutku, reč je Delta đenerali, Rajfajzen futura, Garant penzijsko društvo i Penzija plus, čiji je osnivač DDOR Novi Sad. Privatne penzije u Srbiji uplaćuje svega pet odsto stanovništva, što je najniži procenat u jugoistočnoj Evropi i četiri puta manje nego u Hrvatskoj.

Član penzionog fonda ne zna unapred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << visinu penzije, s obzirom da ona zavisi od visine uplata, perioda uplaćivanja, od umešnosti penzionih fondova da dobrim ulaganjem prikupljenog novca obezbede što veću dobit i načina isplate.

Primera radi, u okruženju dobit fondova kreće se oko osam odsto. To znači da nakon što se 25 godina uplaćuje tri hiljade dinara mesečno, moći da se računa na doživotnu penziju od 20 hiljada dinara ili ako se ide na isplatu od pet godina tada je mesečna penzija 50 hiljada dinara.

Građani se u poslednje vreme sve više interesuju da sebi uplaćuju privatnu penziju, a prema rečima Aleksandra Krtinića, direktora penzijskog fonda Delta đenarli reč je o onima od 35 do 45 godina.

Privatna penzija može da se koristi od 53 godine. Penziju mogu da uplaćuju svi- radnici kojima poslodavac već uplaćuje državnu penziju, radnici koji nisu prijavljeni, nezaposleni, kao i roditelji za svoju decu.

O sigurnosti ulaganja brine Narodna banka koja svakodnevno kontroliše gde penzioni fondovi, donosno društva za upravljanje tim fondovima, ulažu novac građana.

Zakonom je propisano da to mogu biti samo investcije sa najmanjim rizikom.

Stručnjaci savetuju građanima da pre nego što postanu članovi penzionog fonda uporede njihove ponude jer se mogu razlikovati po visini nadoknada koje naplaćuju - što veća nadoknada, manji iznos penzije. Prema najavama, pored postojeća četiri do kraja ove godine trebalo bi da počne da radi još pet penzionih fondova.

Detaljnije o ovoj i drugim ekonomskim temama važnim za svakodnevni život biće reči u u emisiji Buđelar koja se emituje nedeljom u 10.30 ujutru na Televiziji B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.