Privatizacija usko grlo reformi u Srbiji

Izvor: Glas javnosti, Beta, 05.Mar.2010, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privatizacija usko grlo reformi u Srbiji

BEOGRAD - Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda za Srbiju Albert Jeger tvrdi da je privatizacija javnih preduzeća ključno usko grlo reformi u Srbiji.

- Srpska ekonomija bi danas verovatno bila u mnogo boljem stanju da su bivše vlade bile snažnije u sprovođenju procesa privatizacije tih preduzeća pre početka krize krajem 2008. godine - rekao je Jeger.

Iskustvo drugih ekonomija u tranziciji je, kako je istakao, da je povećanje udela privatnog sektora u ekonomskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << aktivnosti veoma dobro za izvoz, produktivnost i domaću štednju.

- To su upravo oblasti u kojima Srbija zaostaje za ostalim ekonomijama u tranziciji - dodao je Jeger.

MMF razume, prema njegovim rečima, da tržište za privatizaciju nije dobro u vreme finansijske krize, ali da su sada "finansijske tenzije očigledno popustile" i da je vreme da Srbija izađe sa jasnim planom privatizacije koji treba da se sprovede "u meri u kojoj to tržišni uslovi dozvoljavaju".

Misija MMF-a je, kako je rekao Jeger, tokom treće revizije kreditnog aranžmana sa Srbijom posetila neka javna preduzeća, među kojima ima gubitaša, ali i veoma profitabilnih sistema.

- Neka javna preduzeća je potrebno odmah privatizovati, dok neke tek treba korporatizovati - ukazao je on.

Jeger je najavio da će tokom narednih revizija Misija MMF razgovarati sa Vladom Srbije o mogućnosti odmrzavanja plata i penzija, što će zavisiti od budžetskih prihoda i sprovođenja plana smanjenja javne potrošnje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.