Privatizacija samo uz partnerstvo

Izvor: B92, 27.Okt.2011, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Privatizacija samo uz partnerstvo"

Beograd -- Do kraja mandata ove vlade biće privatizovana samo ona preduzeća koja imaju strateškog partnera, najavio je ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

za ostale firme biće pronadjeno odgovarajuće rešenje, uz subvencije države i druge vidove pomoći, kako bi se zaustavilo otpuštanje radnika, dogovoreno je na sastanku ministra ekonomije i predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisava Orbovića

Ćirić je izjavio da se u privatizaciju preostalih društvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeća "neće ići po svaku cenu", već u dogovoru sa poznatim kupcem ili strateškim partnerom i najavio da će se potruditi da u budžetu za 2012. bude obezbedjena značajna suma za programe u privredi.

Ćirić je sa Orbovićem i saradnicima razgovarao o aktuelnoj ekonomskoj situaciji i problemima u privredi i obećao da će Ministarstvo ekonomije nastaviti dijalog sa sindikatima, pogotovo oko problema koji se javljaju oko velikog broja raskinutih ugovora o privatizaciji zbog nepoštovanja obaveza kupca.

Ministar ekonomije je podsetio da je, zajedno sa Agencijom za privatizaciju, sproveden izbor zastupnika kapitala koji nisu članovi bilo koje političke stranke, već profesionalci, sa ciljem da se očuvaju radna mesta u ovim teškim vremenima i proizvodnja teče neometano.

Odgovarajući na pitanje o otpisu gotovo 700 miliona evra dugova javnim preduzećima, Ćirić je rekao da se radi o ranije preuzetim obavezama države i da on tu ne vidi ništa sporno. Naglasio je, takodje, da kontrola zaduživanja odredjenih državnih subjekata treba da bude pojačana.

Orbović je preneo da je na sastanku bilo reči o uticaju svetske krize na domaću privredu i o nastavku privatizacije i da je zaključeno da se neće ići u privatizaciju preduzeća ukoliko realno ne postoji kupac ili strateški partner.

Prema njegovim rečima, trenutno je najveći problem u preduzećima gde je raskinut ugovor o privatizaciji i takvih ima oko 30 odsto, od ukupnog broja privatizovanih firmi.

Orbović je preneo da je na sastanku sa ministrom Ćirićem i njegovim saradnicima pojedinačno razgovarano sa preduzećima iz metalskog kompleksa, farmaceutske industrije, putne privrede i iz drugih industrijskih grana, koja imaju probleme zbog raskinutih privatizacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.