Pritisak: Kako se skinuti s liste prljavih?

Izvor: B92, 12.Dec.2017, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritisak: Kako se skinuti s liste prljavih?

Grupa 200 velikih investitora odlučila je da izvrši pritisak na oko 100 kompanija koje se smatraju zagađivačima kako bi usvojile mere u borbi protiv zagrevanja.

Investitori, među kojima britanski bankarski gigant HSBC i američki fond CalPERS, zatražili su od preduzeća da "brzo reaguju i poboljšaju mere protiv klimatskih promena, smanje emisiju štetnih gasova sa efektom staklene bašte i redovnije daju finansijske informacije o klimi", navodi se u saopštenju danas pročitanom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na samitu.

Na spisku kompanija zagađivača nalaze se velike naftne i gasne grupe, kao i kompanije Erbas, Ford, Folksvagen, a i grupe u oblasti rudarstva i industrije čelika.

Sektor energetike je odgovoran za jednu trećinu emisije štetnih gasova na planeti. Investitori su obećali da će tokom pet godina pratiti rad tih preduzeća i da će ih "skinuti" sa spiska zagađivača ako ulože dodatne napore i smanje zagađenje.

Investitori su u tu akciju protiv klimatskih promena uložli 26,3 milijardi dolara.

Samit "Jedna planeta" održava se na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona dve godine od postizanja međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama koji je takođe usvojen u Parizu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.