Prinudna žetva na uzurpiranim oranicama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Sep.2016, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prinudna žetva na uzurpiranim oranicama

U atarima Sombora i okolnih sela u toku jer prinudna žetva useva koji su zasejani na državnim oranicama za koje nije plaćen zakup.

Poljoprivredno preduzeće "Aleksa Šantić", koje čeka privatizaciju, koje je zasejalo oko 2.900 hektara državnih oranica, a da za njih nije platilo zakup, ostalo je bez oko 250 hektara suncokreta, a isto toliko biće požnjeveno i soje.

"To je već vrednost useva od oko 60 miliona dinara. Ukoliko se ovo ne zaustavi pretpostavljam da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će nam skinuti u usev kukuruza. Mi smo se obratili gradu Somboru da dug za zakup državne zemlje platimo na rate, jer nismo u mogućnosti da odjednom platimo oko 680.000 evra", kaže Aleksandar Đorđević, direktor "Alekse Šantića".

Predlog da se dug za zakup državne zemlje plati na tri rate odbilo je Ministarstvo poljoprivrede.

A da li su usevi požnjeveni baš svima koji su uzurpirali državne oranice pitali smo većnika Gradskog veća zaduženog za poljoprivredu Jovana Keču.

"U Somboru je do sada skinuto oko 400 hektara, a još isto toliko treba da bude požnjeveno čim vremenski uslovi to dozvole. Najviše je suncokreta, soje i kukuruza. Usevi će prinudno biti skinuti sa svih parcela državne zemlje za koje nije plaćen zakup", kaže Keča.

A na pitanje šta će biti sa državnom zemljom u Gakovu, Keča podseća da je "Graničar" iz Gakova od marta u stečaju.

"Koliko ja znam, taj deo zemlje i taj deo prihoda upada u stečajnu masu i država je podnela zahtev za nadoknadu štete", kaže Keča.

Međutim, Privredni apelacioni sud poništio je Odluku Privrednog suda u Somboru i državno zemljište ne može biti deo stečajne mase, tako da je pitanje ko ubire prihod od državnih njiva u Gakovu i dalje otvoreno.

Državne oranice ubuduće će obrađivati samo oni koji ih zakupe, a licitacije u Somboru biće održane u drugoj polovini septembra. U zakup će biti ponuđeno skoro 21.000 hektara. Biće ovo prva godina da, osim u Zakonom predviđenih slučajeva, ni jedan hektar neće biti izuzet od zakupa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.