Prihvaćeno predloženo poskupljenje struje

Izvor: S media, 16.Dec.2009, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihvaćeno predloženo poskupljenje struje

Agencija za energetiku saopštila je danas da je prihvatila predloženi rast cena struje za tarifne kupce u proseku za 10 odsto, uz odredjene napomene i zahteve.

Agencija je juče dostavila Elektroprivredi Srbije (EPS) i Elektromrežama Srbije (EMS) mišljenja na njihove predloge cena struje, odnosno korišćenja prenosne i distributivnih mreža, navedeno je u saopštenju.

EPS i EMS će predloge cena, sa mišljenjem Agencije za energetiku, dostaviti Vladi Srbije na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << saglasnost.

Podaci na osnovu kojih su predložene cene obračunate zasnivaju se na planiranim cenama i fizičkim veličinama za 2009. godinu i agencija je zatražila od EPS-a i EMS-a da joj dostave podatke za 2010.godinu u celini, kao i projektovanu visinu cena u narednom periodu.

Agencija je ukazala da treba prekinuti praksu odredjivanja cena na kratkotočnim osnovama, jer se time ugrožava realizacija investicija i sigurnost snabdevanja električnim energijom u narednim godinama.

Da bi se politika cena mogla voditi na bazi dugoročnijih ciljeva, koji moraju sadržati i racionalizaciju troškova, agencija je pozvala energetska preduzeća da u što kraćem roku dostave Vladi Srbije na saglasnost planove rada i razvoja, koji će obuhvatiti period barem do 2015.godine.

Agencija je ponovo zatražila od EPS-a da donese plan smanjenja gubitaka u distributivnoj mreži.

Agencija je ukazala i da je neophodno da se što pre pripreme i realizuju mere predvidjene Akcionim planom koji je usvojila vlada, a kojima će se uspostaviti direktna zaštita socijalno ugroženih potrošača, uz spremnost da i dalje aktivno učestvuje u ovom procesu, iako on nije u njenoj nadležnosti.

Primena novih cena donosi jednu važnu novinu u otvaranju tržišta i oslobadjanju od monopola, navedeno je u saopštenju.

Naime, pet EPS-ovih privrednih društava za distribuciju električne energije je prvi put dostavilo predloge cena korišćenja distributivnih mreža.

Početkom primene ovih tarifa, omogućava se i potrošačima priključenim na distributivnu mrežu da, ukoliko žele, promene snabdevača i kupuju električnu energiju od onog koji bi je ponudio pod povoljnijim uslovima.

Mogućnost i pravo izbora snabdevača imaće i domaćinstva od 2015.godine. Do sada su ovu mogućnost imali veliki potrošači na prenosnoj mreži, mada je, zbog povoljnih cena energije koju prodaje EPS, niko nije koristio.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.