Prihodi nedovoljni za budžet

Izvor: S media, 23.Sep.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prihodi nedovoljni za budžet

Budžetski prihodi se još dugo neće vratiti na prethodni nivo, nezavisno od toga da li će privreda zabeležiti porast, osim ako se dodatno ne povećaju prihodi, na primer od poreza ili akciza, izjavio guverner NBS Radovan Jelašić.

"Vlada je još u aprilu usvojila dokument u kome izražava spremnost da preduzme mere za održavanje programskih ciljeva uključujući i povećanje stope poreza na dodatu vrednost i smanjenje nominalnih zarada, a posle su mene koji pažljivo čitam >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dokumenta vlade proglasili za čoveka koji se zalaže za povećanje PDV-a, dok su oni koji su takav dokument usvojili odjednom protiv toga", rekao je Jelašić sinoć u Čačku.

Prema njegovoj oceni, u Srbiji su se godinu dana posle kulminacije ekonomske krize u svetu stabilizovali makroekonomski uslovi.

Ta stabilizacija sada znači da je na medjugodišnjem nivou izvoz niži za 23, a uvoz za 31 odsto. Privredu posle rasta od skoro 5,4 procenta u 2008. ove godine očekuje pad od 3,6 do 4 odsto, istakao je Jelašić.

On je dodao da su konsolidovani prihodi nešto ispod prošlogodišnjeg nivoa, a rashodi su za oko 4,7 odsto veći.

"Ukoliko se postojeći, sa stanovišta budžeta i nadalje nepovoljni uslovi nastave, to znači produžetak potrebe za dodatnim zaduživanjem od oko 10 do 12 milijardi dinara mesečno", upozorio je guverner NBS.



Guverner Jelašić izjavio i da Srbiji neće biti potrebno svih 2,9 milijardi evra iz aranžmana sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF).


Sada je teško prognozirati koliko manje novca od MMF-a će biti potrebno povlačiti, ali neće biti potrebno uzeti ceo kredit, pošto će tekući platni deficit Srbije ove godine biti upola manji nego u 2008, rekao je Jelašić novinarima.

Tekući platni deficit Srbije ove godine, ocenio je, biće izmedju osam i devet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u 2008. godini bio je 17,4 odsto BDP-a.

Guverner NBS je naveo da je smanjenu platnog deficita doprineo pad trgovinskog deficita Srbije, koji je u uslovima svetske ekonomske krize smanjen zbog bržeg pada uvoze od izvoza.

U drugom tromesečju ove godine, precizirao je, trgovinski deficit Srbije bio je oko 180 miliona dolara, što je desetostruko manje nego u istom periodu prošle godine.

Jelašić je kazao i da je optismista oko rezultata pregovora sa MMF-om u drugoj polovini oktobra.

On je dodao da će ti pregovori biti koncentrisani na fiskalnu politiku, da bi se utvrdio budžetski okvir za naredne tri godine, ali pre svega za 2010. godinu.

"Ova godina će najverovatnije poreske obveznika u Srbiji koštati 1,5 milijardi evra dodatnog zaduživanja", naveo je Jelašić i dodao da tako me može da se "ide u nedogled", ističući da "se zna koliko treba da se uštedi i u kojoj meri treba smanjiti budžetski deficit.

Guverner je najavio i da od 1. oktobra NBS planira dodatno da relaksira monetarnu politiku da bi se olakšalo kreditiranje privrede.

On je izrazio nadu da će pored dosadašnjeg smanjenja referentne kamate sa 17,75 na 12 odsto, NBS imati dovljno razloga da nastavi relaksaciju monetarne politike, koja je predvidjena i dogovorom sa MMF-om.

Dalje ublažavanje monetarne politike, istakao je guverner, zavisiće pre svega od toga kakav će biti budžet za 2010. godinu, jer sve što se sada bude radilo sa referentnom kamatnom stopom imaće uticaj na stopu inflacije u 2010.

Kako je naveo Jelašić, bitno je i šta će biti sa kontrolisanim cenama u 2010. godini, pošto je dogovor sa Vladom da inflacija u Srbiji u narednoj godini bude od četiri do osam odsto, uz to da se rast cena koje kontroliše država kreće od devet do 13 odsto.

Vlada Srbije trebalo bi da od 20. oktobra nastavi razgovore sa MMF oko objedinjene druge i treće revizije stend baj aranžmana u iznosu od 2,9 milijardi evra. Pozitivan rezultat revizije omogućiće Srbiji da povuče drugu i treću ratu kredita.



Guverner Jelašić izjavio je danas i da bi u oktobru trebalo da počne odobravanje kredita malim i srednjim preduzećima iz kreditne linije Evropske investicione banke (EIB) od 250 miliona evra.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.