Preventivni pregledi čuvaju od raka kože

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2019, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preventivni pregledi čuvaju od raka kože

Maj je mesec borbe protiv raka kože, a u Novom Sadu održana akcija Udruženja pacijenata obolelih od melanoma. Ovo je bila prilika da se čuje više o prevenciji, lečenju i prepoznavanju te bolesti.

Za sva pitanja o melanomu građanima su bili na raspolaganju lekari iz Kliničkog centra Vojvodine, kao i sa Instituta za onkologiju iz Sremske Kamenice. A delio se i promotivni materijal, kao i kreme za zaštitu kože od UV zračenja.

Dermatolozi apeluju da se građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obrate lekaru ukoliko primete da se na koži nešto razvija i raste kontinuirano duže od mesec dana.

Dr Tatjana Roš, dermatološkinja Kliničkog centra Vojvodine kaže: "Ono što najčešće jeste razlog da se javimo lekaru je kada postoji promena koja je asimetričnog izgleda, koja poseduje više boj, koja ima nagli prekid ivice ili nepravilne ivice i koja se menja tokom vremena".

U poslednje tri godine napravljeni su veliki napori kada je reč o lekovima i lečenju pacijenata obolelih od metastatskog melanoma, gde se za sada dobio deo terapije neophodne za lečenje.

Lekari savetuju da promene na koži mogu biti i dobroćudne, ali apeluju na redovne preglede.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.