Preračunali se, treba 10.000 puta po 330 EUR

Izvor: B92, 14.Jan.2016, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preračunali se, treba 10.000 puta po 330 EUR

Podgorica -- Centri za socijalni rad u Crnoj Gori dobili su 10.000 zahteva od majki troje i više dece, koje žele da primaju doživotnu naknadu.

Zahtevi svakodnevno stižu, a ministarka rada Zorica Kovačević rekla je da očekuje da će se za naknadu prijaviti blizu 10.000 majki.

Ipak, Kovačević je za CdM rekla da nije iznenađena ovim brojkama, a očekuje još zahteva.

“I kada je Zakon bio u predlogu i kada smo razgovarali sa poslaničkim klubovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raspolagali smo informacijom da će se prijaviti veliki broj žena, iako je predlagač govorio da će ih biti oko 5.000. Mi smo sumnjali da će to biti ogroman broj i najnoviji podaci nas nisu iznenadili. Ovo je prvi nalet i znamo da jedan broj žena i dalje prikuplja dokumentaciju za podnošenje zahteva“, rekla je Kovačević.

Veliki broj žena, dodaje ona, koje su u radnom odnosu u prosveti, zdravstvu i ostalim firmama koje se bave trgovinom, uzimaju otpremnine i prijavljuju se za naknade.

"Preko 1.500 žena je podnelo zahtev kako bi se odrekle peznije i dobile naknadu. To su verovatno korisnici kojima su penzije bile ispod visine nadoknade- tj. ispod 193 ili 330 evra. Sve će to biti ogroman teret za budžet. Mi čak mislimo da će za naknade biti potrebno između 30 i 40 miliona evra“, istakla je Kovačević.

Koliko će žena primiti naknadu i u kojom meri će budžet biti opterećen, Kovačević kaže da će se znati krajem februara kada se odradi prvi presek i obave prve isplate.

"Već sad kad smo uvideli koji je to broj žena, sigurni smo da će sredstva u budžetu biti nedovoljna za ovu namenu“, istakla je ona.

Ukoliko bude falilo novca najverovatnije će se pribeći rebalansu.

"Videćemo šta će uraditi Ministarstvo finansija i Vlada Crne Gore da li će pribeći rebalansu budžeta ili naći drugo rešenje za ovu situaciju“, naglasila je Kovačević.

Iako su u Ministarstvu zabrinuti, Kovačević kaže da su spremni da transparentno sprovedu Zakon o socijalnoj i dečjoj zaštiti do kraja.

"Što se tiče okruženja, posle Hrvatske, Crna Gora ima najveća materijalna davanja u oblasti socijalne i dečije zaštite“, zaključila je ministarka Kovačević.

Podsetimo, u Crnoj Gori, od 1. januara, majke troje i više dece koje imaju 25, odnosno 15 godina radnog staža u Crnoj Gori, podnose zahteve za primanje doživotne mesečne naknade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.