Premijer predstavio plan Vlade

Izvor: B92, Beta, 15.Apr.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer predstavio plan Vlade

Beograd -- Premijer Mirko Cvetković predstavio je mere Vlade Srbije Socijalno-ekonomskom savetu. Istovremeno, sindikati ne odustaju od najavljenih protesta.

Premijer Mirko Cvetković predstavio je članovima Socijalno-ekonomskog saveta plan Vlade za ekonomsku stabilnost koji podrazumeva milijardu evra jeftiniju državnu administraciju, socijalnu odgovornost i zaštitu standarda građana, podsticanje privredne aktivnosti i zapošljavanja i kapitalna ulaganja u infrastrukturu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Cvetković je kazao da je teret krize u najvećoj meri preuzela država, uvažavajući princip solidarnosti i naveo da je plan pretpostavka ne samo lakšeg prevazilaženja posledica svetske finansijske krize, već i osnova za nastavak temeljnih reformi javnog sektora i poboljšanje ambijenta za privređivanje.

Premijer je rekao da mere, usaglašene sa Međunarodnim monetarnim fondom, znače stabilnost kursa dinara i cena, jačanje deviznih rezervi zemlje i omogućavaju da se Srbija pred stranim investitorima i međunarodnim poslovnim svetom predstavi kao kredibilna država.

Izlaganje premijera trajalo je sat i po, a još toliko je trajala diskusija s predstavnicima sindikata i poslodavaca.

Dok predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak ocenjuje da su najavljene mere Vlade bolje nego neke prethodne ideje, član Socijalno-ekonomskog saveta Ljubisav Orbović kaže da taj savet ne podržava nove mere Vlade Srbije.

Orbović, koji je i predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, izjavio je nakon sastanka Saveta sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, da nove mere ne služe kao podstrek privredi, već kao mere za spas budžeta.

Prema njegovim rečima, Socijalno-ekonomski savet će nastaviti da prati efekte prethodnih mera, koje je podržao.

Kako je rekao Orbović, SSSS nije mogao da prihvati nove mere, jer se odnose na otpuštanje radnika i smanjenje plata.

"Vlada nije pokazala volju da ozbiljno smanji administraciju, tako što će smanjiti broj ministarstava, a nije pokazala ni kako će reagovati prema privredi, iako je na početku o tome govorila", rekao je Orbović.

On je kazao da bi država, umesto što oporezuje zaposlene, "trebalo da novac traži iz sredstava ljudi koji su se obogatili u periodu privatizacije".

Orbović je najavio da se SSSS priprema za protest koji će biti održan u Beogradu 29. aprila, navodeći da ne očekuju podršku drugih sindikata.

Savet bez stava o merama

Socijalno-ekonomski savet danas nije zauzeo stav o merama Vlade Srbije za ublažavanje posledica ekonomske krize, izjavio je predsednik tog saveta, ali i Udruženja poslodavaca Srbije Stevan Avramović.

Socijalno ekonomski savet podržava mere, jer ne opterećuju privredu i radnike u privredi, rekao je Avramović.

Savet je dao predloge i razgovori će biti nastavljeni na sledećem sastanku.

Stamenković: Vlada kasni sa merama

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je, gostujući u emisiji "Poligraf" na TV B92, da je Vlada Srbije sa velikim zakašnjenjem reagovala na svetsku ekonomsku krizu.

Stamenković je ocenio da zbog toga nije ni mogla da preduzme drugačije mera od onih koje je najavila.

On smatra da je smanjenje javne potrošnje samo privremena mera Vlade Srbije, jer reforma javnog sektora tek treba da se sprovede.

Možete pogledati gostovanje Stojana Stamenkovića u emisiji "Poligraf".

A kako pišu "Večernje novosti", sva ministarstva dobila su nalog da u najkraćem roku dostave generalnom sekretarijatu Vlade Srbije obaveštenje o tome koliko viška zaposlenih imaju.

Na osnovu tih podataka, Vlada će sačiniti detaljan plan o smanjenju celokupnog državnog aparata za 8.000 ljudi.

Opširnije možete čitati u posebnoj vesti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković predstavlja plan Vlade

Izvor: Večernje novosti, 15.Apr.2009

Premijer Srbije Mirko Cvetković predstaviće danas na sednici Socijalno - ekonomskog saveta reprezentativnim sindikatima i poslodavcima plan Vlade Srbije za ekonomsku stabilnost

Nastavak na Večernje novosti...

Predstavljen plan Vlade Srbije za ekonomsku stabilnost

Izvor: Capital.ba, 15.Apr.2009

BEOGRAD, Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković predstavio je danas članovima Socijalno-ekonomskog savjeta plan Vlade za ekonomsku stabilnost Srbije, koji podrazumijeva milijardu evra jeftiniju državnu administraciju, socijalnu odgovornost i zaštitu standarda građana, podsticaj privredne aktivnosti...

Nastavak na Capital.ba...

Cvetković: Najveći teret krize preuzela država

Izvor: EMportal, 15.Apr.2009

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je u razgovoru sa članovima Socijalno-ekonomskog saveta da je teret ekonomske krize u najvećoj meri preuzela država, uvažavajući princip solidarnosti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Nastavak na EMportal...

Cvetković: Teret krize preuzela država

Izvor: RTS, 15.Apr.2009

Teret krize u najvećoj meri preuzela država, uvažavajući princip solidarnosti, rekao premijer Mirko Cvetković na sednici Socijalno-ekonomskog saveta. Poslodavci podržavaju Vladin plan za borbu protiv krize. Samostalni sindikat ne odustaje od najavljenih protesta. Predlog rebalansa budžeta, u skladu...

Nastavak na RTS...

Cvetković: Teret krize preuzela država

Izvor: RTV Pink, 15.Apr.2009

Plan Vlade predstavljen Socijalno-ekonomskom savetu. . . Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio da je teret krize u najvećoj meri preuzela država, uvažavajući princip solidarnosti.

Nastavak na RTV Pink...

Sindikati najavljuju proteste

Izvor: Kurir, 16.Apr.2009, 06:37

BEOGRAD - Premijer Mirko Cvetković predstavio je juče članovima Socijalno-ekonomskog saveta plan Vlade za ekonomsku stabilnost Srbije, na šta su članovi ovog saveta različito reagovali. Cvetković je istakao da je teret krize u najvećoj meri preuzela država, uvažavajući princip solidarnosti. Međutim,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.