Premijer: Pranje novca usporava prosperitet Srbije

Izvor: Studio B, 31.Maj.2011, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer: Pranje novca usporava prosperitet Srbije

Premijer Mirko Cvetković izjavio da pranje novca i finansiranje terorizma predstavlja veliki problem koji usporava prosperitet Srbije.

Na konferenciji o borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, Cvetković je rekao da je cilj Srbije da se ta krivična dela iskorene ili makar svedu na minimum.

On je rekao da pranje novca i finansiranje terorizma vode ka podrivanju stabilnosti svih zemalja, ugrožavaju reforme i konkurenciju, strane investicije, bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i ugled zemlje.

Cvetković je dodao da Srbija radi na suzbijanju tih krivičnih dela donošenjem zakona, poboljšanjem saradnje u regionu i saradnjom sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Dodao je da je borba protiv takvih krivičnih dela duga, teška i iscrpljujuća, kao i borba protiv organizovanog kriminala i da se između toga može staviti znak jednakosti.

Premijer je rekao da se Srbija protiv tih krivičnih dela bori već skoro celu deceniju, ali da je ključ uspešne borbe dobra saradnja svih učesnika u procesu, kao i međunarodna saradnja i razmena podataka.

Današnji skup predstavlja početak zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope za pomoć borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma a glavni korisnik projekta je Uprava za sprečavanja pranja novca Srbije. Projekat je vredan 2,2 miliona evra a zajednički ga finansiraju EU i Savet Evrope. Trajanje projekta je tri godine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.