Preko portala LPA podneto skoro 500.000 prijava za EKO taksu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2020, 14:53

Preko portala LPA podneto skoro 500.000 prijava za EKO taksu

Pravna lica u Srbiji podnela su preko pola miliona onlajn prijava za utvrđivanje EKO takse za 2019. i 2020. godinu, saopštila je danas Kancelarija za IT i eUpravu.

Elektronsko prijavljivanje preko Portala lokalnih poreskih administracija (lpa.gov.rs) za utvrđivanje naknade za zaštitu i unapređivanje životne sredine ove godine omogućila je Kancelarija za IT i eUpravu.

Direktor Mihailo Jovanović rekao je da je Jedinstveni informacioni sistem lokalnih poreskih administracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedan od najznačajnih IT sistema koje je razvila Kancelarija za IT i eUpravu.

"Prvi put se informacije o porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima nalaze na jednom mestu - u Državnom data centru, a građani i privreda imaju mogućnost da završe sve poslove vezano za lokalne poreske administracije. Prijava za utvrđivanje EKO takse je nova usluga na Portalu LPA, a gotovo 250.000 pravnih lica je iskoristilo ovu uslugu“, naveo je Jovanović.

Rok za prijavu EKO takse istekao je 31. jula a pravna lica su umesto na šalterima, uslugu koristili elektronski.

Pravljenje aplikacije za elektronsku prijavu EKO naknade sa 100.000 švajcarskih franaka podržala je Vlada Švajcarske.

"Smatramo da je važno osnažiti lokalne samouprave u prikupljanju sopstvenih prihoda jer su tako manje zavisne od davanja iz državnog budžeta, i pomoći privredi da sve svoje obaveze mogu da ispune elektronskih bez odlaska na razne šaltere", rekao je direktor švajcarskog programa "Reforma poreza na imovinu" Aleksandar Grunauer.

Plaćanje EKO takse utvrđeno je Uredbom o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje utiču na životnu sredinu i obavezno je za sva pravna lica i preduzetnike.

Naknada za očuvanje životne sredine plaća se i u Švajcarskoj, a pored privrede, tamo je plaćaju i građani.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.