Pregovori o prodaji IMT-a pri kraju

Izvor: B92, 10.Jul.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori o prodaji IMT-a pri kraju

Beograd -- Prodaja "Industrije mašina i traktora" bliži se kraju i trebalo bi da se završi do 20. jula, kada je krajnji rok za prodaju.

Ponuda za IMT iznosi 109,3 miliona evra za kapital, a za investicije 13 miliona

Kupac IMT-a trebalo bi da bude konzorcijum kompanija koje predvodi bivši ministar energetike Goran Novaković, koji je takođe potvrdio da pregovori idu svojim tokom i da se odvijaju bez zastoja i problema.

Predsednik Samostalnog sindikata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u IMT Milojko Surudžić rekao je da Agencija za privatizaciju ima mogućnost da taj rok dodatno produži za 15 dana, ali je dodao da za tim neće biti potrebe.

Prema njegovim saznanjima, pregovori oko elemenata kupoprodajnog ugovora bliže se kraju, a kod socijalnog programa ostalo je da se preciziraju samo još neki detalji, odnosno trebalo bi da se u pregovorima precizira tačan iznos otpremnine po godini radnog staža.

"Na prvom tenderu, pre dve i po godine predložili smo 400 evra, a sa (Filipom) Cepterom smo se našli na 275 evra", podsetio je Surudžić i dodao da se kada je reč o visini otpremenina mora utvrditi "prava suma", odnosno iznos koji odgovara realnoj situaciji.

On je naveo da je sindikat predložio dopunski socijalni program, kao i da bi ovih dana druga strana trebala da dostavi svoj predlog. "Očekujem da taj njihov predlog dobijemo sutra, ili najkasnije do ponedeljka", rekao je on.

Pregovori sa drugorangiranim ponudačem, konzorcijumom koga čine Novakovićeva firma "Neverfild limitid" sa Britanskih Devičanskih Ostrva i "Pol-Mot Varfarma" iz Poljske, počeli su krajem maja. Ovaj konzorcijum ponudio je 109,3 miliona evra za kapital IMT, a za investicije 13 miliona evra.

Prethodno, prvorangirani konzorcijum "HASS-SIP", koji su činile švajcarska firma HASS u vlasništvu Filipa Ceptera i slovenačka "SIP Strojna industrija", dao je najveću ponudu u iznosu od 121,1 milion evra za kapital, ali je odustao od tendera zbog odustajanja banaka da isprate ovu transakciju.

Prvi tender za prodaju IMT bio je neuspešan, jer nije stigla ni jedna obavezujuća ponuda a drugi tender raspisan je 16. jula prošle godine i na njemu su mogle da učestvuju firme koje se najmanje poslednje tri godine bave proizvodnjom poljoprivrednih mašina i traktora i čiji je prošlogodišnji prihod bio veći od 20 miliona evra. U vlasništvu IMT-a je plac od 35 hektara, na kojem je nekoliko hala i poslovnih objekata u Novom Beogradu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pregovori o prodaji IMT još deset dana

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 07:37

Prodaja Industrije mašina i traktora (IMT) konzorcijumu firmi koje predvodi bivši ministar energetike Goran Novaković bliži se kraju i trebalo bi da se završi do 20. jula, kada je krajnji rok za prodaju.....Predsednik Samostalnog sindikata u IMT Milojko Surudžić rekao je da Agencija za privatizaciju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.