Preduzeće oštećeno za 19,8 miliona dinara

Izvor: Danas, 16.Avg.2015, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduzeće oštećeno za 19,8 miliona dinara

Beograd - Javno komunalno preduzeće "Komunalac" u Lučanima podnelo je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu protiv bivšeg direktora Radeta Milutinovića zbog, kako se navodi, "zloupotrebe službenog položaja kojom je Komunalac oštećen za 19,8 miliona dinara". Prijava je predata sredinom prošlog meseca, a u petak je iz tog tužilaštva prebačena u Više javno tužilaštvo u Čačku, koje bi trebalo da utvrdi ima li osnova za krivično gonjenje bivšeg direktora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << />
- Milutinović je početkom juna 2008. godine službenim vozilom marke "lada" odvezao jednog od zaposlenih u krug fabrike "Milan Blagojević" - Namenska Lučani, do mesta gde se nalazi šaht sa vodomerom za očitavanje utroška vode. Naložio mu je da šljakom i sitnim ostacima uglja zatrpa poklopac šahta, što je automatski onemogućilo prilaz vodomeru i očitavanje utrošene količine. Nakon obavljenog posla, Milutinović je, prema svedočenju koje smo dobili, radniku rekao da nikom ne priča šta je uradio. Bivši direktor je izdao i usmeno naređenje ovlašćenim radnicima JKP "Komunalac" zaduženim za evidentiranje utrošene količine vode da ubuduće taj vodomer ne očitavaju, a radnicima zaduženim za fakturisanje usmeno je naložio da Namenskoj paušalno naplaćuju po 80 kubnih metara vode mesečno. Od 1. juna 2008. godine do 30. maja 2015. godine, Namenska je po takvom obračunu i plaćala utrošenu vodu, iako je stvarna potrošnja fabrike bila daleko veća - kaže za Danas Milomir Bešević, sadašnji direktor "Komunalca", i naglašava da su preduzeće u tom periodu, na osnovu usmenih naređenja zaposlenima, Milutinović i Namenska oštetili za 19,8 miliona dinara.

Milutinović je odlukom Skupštine opštine Lučani 21. aprila ove godine razrešen dužnosti direktora JKP "Komunalac", zbog loših rezultata u radu, a osim teške finansijske situacije sa dugovanjima koja su dostigla devet miliona dinara, presudna je bila činjenica da ništa nije preduzeo povodom konstantnog gubitka vode, koje je godinama iznosilo oko 70 odsto. Za vršioca dužnosti direktora "Komunalca" postavljen je Bešević, kome je prvi zadatak bio da utvrdi razloge za takvo stanje. U Lučanima kažu da tako visok procenat gubitka vode može da potiče samo od kvara, ukoliko je negde pukla cev, što se za nekoliko dana utvrdi. Druga mogućnost je da neko krade vodu. Putokaz u ovom slučaju bio je vodovod iz Arilja, iz koga Lučani povlače svoju potrošnju i gde im je rečeno da radnim danima, od devet do 15 sati, na jednom od glavnih vodova imaju drastično povećanje potrošnje. Nije trebalo mnogo da se utvrdi gde ta voda završava.

- Analizirajući poslovanje, između ostalog, došao sam i do informacije o načinu očitavanja vodomera u Namenskoj. Naredio sam 4. juna da se oslobodi zatrpani šaht kako bi se obezbedio nesmetan pristup, i već posle prvih očitavanja, koja smo vršili nekoliko dana, utvrđeno je da se dnevna potrošnja vode preko tog šahta kreće između 300 i 400 kubika, dakle, nekoliko puta više nego što im je naplaćivano za čitav mesec. Konačan bilans jeste da je Namenskoj od maja 2008. pa do početka juna ove godine ukupno naplaćeno svega 6.720 kubika, a da je stvarna potrošnja iznosila više od 170.000 - ističe Bešević.

On objašnjava da je već posle prvih očitavanja bilo jasno o čemu se radi, i da je zbog toga pozvao i predstavnike "MB" Namenska da zajednički utvrde potrošnju. Međutim, kada je trebalo da potpišu zapisnik, radnik tog preduzeća, odgovoran za rad i funkcionisanje građevinske operative, napravio je scenu, odbio da potpiše i zapretio da će pozvati obezbeđenje fabrike kako bi ljude iz "Komunalca" udaljio iz fabričkog kruga, tvrdi direktor Bešević.

Dodaje da je 30. juna oko 12 časova jedan od zaposlenih u JKP "Komunalac" na istom šahtu zatekao tri radnika "MB" Namenska, koji su demontirali vodomer, izvadili ga iz šahta i na to mesto ugradili, kako kažu, njima nepoznat vodomer.

- Oni su radnike Namenske upozorili da su neovlašćenim demontiranjem vodomera izvršili krivično delo, ali kako nisu reagovali, krivična prijava koju smo podneli obuhvatila je i njih - objašnjava Bešević i dodaje da je cilj zamene vodomera bio da se uklone dokazi o krađi.

Negira sve optužbe

Povodom podnošenja krivične prijave Tužilaštvu za organizovani kriminal kontaktirali smo i Radeta Milutinovića, bivšeg direktora JKP "Komunalac" iz Lučana, koji nije želeo da komentariše navode iz prijave već je samo kratko rekao da je sve što mu se stavlja na teret "apsolutno netačno".

Otkriti nalogodavce

- Iako MB Namenska ima svoj sistem za proizvodnju tehničke vode, očigledno im je bilo isplativije da troše iz gradskog vodovoda. Zato nam je važno da utvrdimo ko je bio nalogodavac za ovu situaciju u kojoj je teško oštećeno opštinsko komunalno preduzeće - kaže za Danas zamenik predsednika opštine Lučani Milivoje Dolović i dodaje da lokalna vlast bivšem direktoru Milutinoviću zamera i to što je neposredno pred smenu, podigao kredit od 7,2 miliona dinara za tekuću likvidnost, čime je dodatno zadužio preduzeće.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.