Predstoji reforma Puteva Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jan.2018, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstoji reforma Puteva Srbije

Kompanija Dilojt pobedila je na međunarodnom tenderu za izbor konsultanta u predstojećoj reformi putnog sektora i Puteva Srbije, koji bi trebalo da budu transformisani u neku vrstu javne agencije za puteve, rečeno je danas Tanjugu u preduzeću Koridori Srbije, koje je sprovelo javnu nabavku.

Dilojt će predložiti rešenje za transformaciju putnog sektora do 30. juna, a ugovor potpisan 12. decembra vredan je 1,62 miliona evra, rekao je savetnik direktora Koridora Srbije Dušan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Purić.

Koridori Srbije sproveli su javnu nabavku, a sredstva će biti obezbeđena iz zajma Svetske banke.

Purić je objasnio da je izbor konsultanta deo projekta za reformu putnog sektora u našoj zemlji.

Kaže da je Srbija za potrebe izgradnje Koridora 10 dobila kredit od Svetske banke kojim finansira izgradnju i pojedine usluge, kao i sporazum o zajmu predviđa i komponentu koja se tiče reforme putnog sektora.

Kako je rekao, na tender se javilo 11 zainteresovanih kompanija iz Evrope, od čega su četiri dostavile ponude za reformu, a Dilojt je imao najbolju ponudu.

Naveo je da će se konsultant baviti jačanjem upravljanja, vlasništva i odgovornosti kroz regulatorni i institucionalni razvoj, zatim jačanjem administracije i upravljanja u putnom sektoru, analizom uloga, odgovornosti i kapaciteta pružalaca usluga, kao i širenjem i prenošenjem znanja.

Jačanje administracije i upravljanja u putnom sektoru obuhvata horizontalnu i vertikalnu funkcionalnu analizu Puteva Srbije i predloge za promenu organizacione strukture kako bi se dovelo do potpuno funkcionalne i autonomne javne agencije za puteve, kažu u Koridorima.

Tu su i pitanja upravljanja ljudskim resursima, pravljenje GIS karte putne mreže, analiza prihoda i sistema naplate putarine, kao i upravljanja imovinom.

Dilojt će istražiti i trošenje novca, uključujući i ugovore o održavanju i ugovaranje održavanja na osnovu performansi.

Analiziraće se i sistem elektronske naplate putarine i drugo.

"U zavisnosti od dobijenih rezultata za svaki od zadataka i njihovoj prihvatljivosti za sve učesnike na projektu, realizovaće se i transformacija, kažu u Koridorima.

Purić je rekao da predlog reforme mora prethodno da prihvati vladina vladina komisija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.