Predsednik Vučić: Sa Kiprom i Grčkom o gasu preko Bugarske

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2018, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Vučić: Sa Kiprom i Grčkom o gasu preko Bugarske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sledeće godine na trilateralnom susretu Srbija-Kipar-Grčka u Beogradu razgovarati o tome na koji način bi deo gasa preko Bugarske mogao da dolazi u Srbiju sa trase gasovoda "Ist med".

- Imaćemo treći susret između Srbije i Kipra u Srbiji, ali ćemo biti i domaćini trilateralnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << susreta Srbije, Kipra i Grčke, i sa velikim zadovoljstvom ćemo sa našim prijateljima razmatrati sve vidove saradanje u društvenim oblastima, od razmene znanja i saznanja u oblasti prosvete i kulture...ili da vidimo kako i na koji način da koristimo bar deo gasa koji bi mogao da dođe do Srbije preko Bugarske iz Ist meda, iako smo mi najvećim delom oslonjeni na ruski gas -  rekao je Vučić nakon susreta sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadisom.

VUČIĆ SA KIPARSKIM PREDSEDNIKOM: Imaćete uvek našu podršku, kao što smo mi imali vašu u Interpolu!

Inače, u vodama Kipra na Sredozemnom moru nalaze se značajna svetska nalazišta prirodnog gasa. Prošle godine su se Italija, Grčka, Kipar i Izrael, dogovorili da postave cevi za taj gasovod.

"Ist med" bi trebalo da poveže izraelsku bušotinu "Levijatan" i kiparsku gasnu bušotinu "Afrodita" sa italijanskim gradom Brindizijem.

Stručnjaci procenjuju da bi ovaj istočnomediteranski gasovod bio najduži na svetu, a sa 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje bio bi ekvivalent jednom kraku "Turskog toka", kojim bi gas bio transportovan iz Rusije u Evropu.

Drugi deo ovog projekta mogao bi da bude gasovod koji bi išao sa Kipra u Tursku i ovaj gasovod bi mogao da bude jeftiniji, jer je, prema oceni stručnjaka, potrebno samo izgraditi cev od Kipra do Turske, a otuda bi gas "Južnim gasnim koridorom" preko Balkana i (Srbije) mogao da stigne u Evropu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Predsednik: Sa Kiprom i Grčkom o gasu preko Bugarske

Izvor: Večernje novosti, 30.Nov.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sledeće godine na trilateralnom susretu Srbija-Kipar-Grčka u Beogradu razgovarati o tome na koji način bi deo gasa preko Bugarske mogao da dolazi u Srbiju Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.