Predić: Povećanje cene grejanja  u nadležnosti lokalnih samouprava

Izvor: RTS, 26.Dec.2018, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predić: Povećanje cene grejanja u nadležnosti lokalnih samouprava

Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu energetike navodi za RTS da su povećanja cene grejanja od osam, do deset odsto realna i opravdana ali da je konačna odluka na lokalnim samoupravama. Od oktobra do danas, od 60 toplana cene naviše korigovale su toplane u – Smederevu, Vrbasu, Novoj Varoši, Staroj Pazovi i Nišu.
Zoran Predić navodi da je tokom 2018. došlo do značajnog povećanja cene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << energenata, što, kako kaže, utiče na cenu grejanja.

"Mi moramo biti svesni da je tokom 2018. došlo do značajnog povećanja cene energenata, pre svega prirodnog gasa i mazuta koji su osnovni energenti za toplane. U krajnjoj liniji i građani su svesni da cene nafte rastu u toku godine i tom slučaju toplane imaju osnov da traže zahtev za povećanje cena. Konačna odluka je na lokalnim samoupravama. One cenu mogu korigovati kada cene energenata porastu više od tri odsto, a činjenica je da su u 2018. cene energenata porasle negde oko 20 odsto. U tom smislu procena je da su povećanja od nekih osam, devet ili deset odsto realna i opravdana. Sve preko toga bi bilo previše", objašnjava Predić.
Navodi da ima svega nekoliko toplana koje su korigovale cene.
"Imamo svega nekoliko toplana koje su korigovale cene grejanja. Pošto je u Nišu naplata po potrošnji, oni su početkom grejne sezone značajni smanjili fiksni deo, negde oko desetak odsto ali varijabilni deo koriguju tokom grejne sezone zbog porasta cena energenata", objašnjava Predić.
Dodaje da se sa promenom cene mazuta može očekivati i promena cene grejanja.
"Mazut se menja na nedeljnoj a možda negde i na dnevnoj osnovi cena. Toplane će raditi kalkulacije uglavnom ako im cene energeneta pojeftine za pet ili više odsto. Oni su čak po uredbi u obavezi da koriguju cene", navodi Predić.
Dodaje da Ministarstvo ima mehanizme kontrole.
"Mi nemamo resursa da u svakom trenutku do detalja kontrolišemo svih 60 toplana ali apsolutno imamo mehanizme da regujemo u slučaju nekih nedozvoljenih postupanja. Mada, naglašavam – konačna odluka je na lokalnim samoupravama kada su u pitanju cene", rekao je Predić.
Poručuje da građani nemaju razloga za zabrinutost, da ima dovoljno svih energenata – prirodnig gasa, mazuta, uglja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Grejanje po starim cenama

Izvor: RTS, 26.Dec.2018

Grejanje iz daljinskih sistema je dobro, većina greje i noću. Ali zbog skupljeg mazuta i gasa, više toplana traži veće cene grejanja koje nisu menjane od 2015. Lokalne samouprave uglavnom ne odobravaju zahteve, pa će se većina građana i dalje grejati po starim cenama. Od 60 toplana saglasnost...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.